Премиерът на Ирландия Лео Варадкар заяви, че няма да има никакви допълнителни удължавания на процеса по излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз след решението на Общността да предостави два крайни срока за отлагане на Брекзит.

Варадкар обаче подчерта, че удължаването на чл. 50 от Лисабонския договор до 12 април или 22 май отваря възможността британският парламент да проведе редица индикативни гласувания по пътя напред в преговорите за Брекзит.

Сделката за Брекзит на Мей е "много, много малко вероятно" да мине през парламента

Сделката за Брекзит на Мей е "много, много малко вероятно" да мине през парламента

Тереза Мей ще бъде бламирана за пореден път

Той също така изрази надежда, че британските депутати ще изберат митнически съюз с ЕС след Брекзит, тъй като това "ще реши много проблеми, пред които сме изправени".

Варадкар обаче отказа да изключи по-дълго удължаване, но заяви, че никой няма да приветства 9-месечно отлагане, тъй като има "умора от Брекзит" в ЕС. Той също така подчерта, че британският премиер Тереза Мей не възнамерява да участва в европейските избори в края на май, което е условие за по-дълго удължаване на чл. 50.

Брюксел иска от Лондон до 12 април да одобри споразумението за Брекзит

Брюксел иска от Лондон до 12 април да одобри споразумението за Брекзит

Това стана ясно след вчерашната среща на върха

Ирландският премиер добави, че страната му има известна представа за това как ще се справи с въпроса за ирландската граница в случай на Брекзит без сделка, като например планът на Великобритания за липса на мита. Той обаче добави, че всякакъв план за ирландската граница в случай на липса на споразумение ще остави Северна Ирландия под някакъв вид "специални споразумения", които биха искали спорната предпазна клауза.

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

ЕС готов да отложи Брекзит до 22 май

Това показва проектокомюнике, разпространено преди срещата на върха тази вечер