Мишел Барние предупреди, че с всеки изминал ден Брекзит без споразумение изглежда все по-вероятен, пише "Гардиън".

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит направи коментара след поредния провал в британския парламент. Вчера Камарата на общините отхвърли всички алтернативни решения на сделката на премиера Тереза Мей.

Верхофстат: Твърдият Брекзит е почти неизбежен

Верхофстат: Твърдият Брекзит е почти неизбежен

В сряда Великобритания или излиза от тресавището, или се изправя пред бездната

Барние поясни в Брюксел, че трябва да има "положително гласуване" от депутатите, за да се избегне Брекзит без сделка на 12 април.

"Без сделка никога не е било наше желание или планиран сценарий", каза той пред мозъчен тръст. "Но сега ЕС27 е подготвен. С всеки изминал ден изглежда все по-вероятно", предупреди френският дипломат.

Представителят на ЕС изброи три сценария: приемат споразумението на премиера Мей или някакъв друг вариант, без сделка и отлагане на Брекзит, но ако има "убедително оправдание".

В Лондон депутатите бистрят четири алтернативни решения за Брекзит

В Лондон депутатите бистрят четири алтернативни решения за Брекзит

И четирите предложения бяха гласувани преди седмица

Според британското издание отлагане на Брекзит след 22 май може да бъде гарантирано само в случай на предсрочни избори и втори референдум.

Барние отбеляза, че отлагане на Брекзит след края на май означава, че Обединеното кралство ще трябва да участва на изборите за Европейски парламент, което носи значителни рискове за ЕС. Той добави, че бизнесът в ЕС е предупредил Брюксел да не удължава несигурността. Главният преговарящ на ЕС обаче смята, че Обединеното кралство все още може да напусне ЕС на 22 май и да избегне участие на изборите.

Над 6 млн. души с петиция за отмяна на Брекзит

Над 6 млн. души с петиция за отмяна на Брекзит

Броят на включилите се в кампанията рязко нарасна през последните дни