Стокообменът между България и Германия за 2018 г. надвишава 8 млрд. евро и бележи ръст от над 8% спрямо 2017 г. Това подчерта министър-председателят Бойко Борисов по време на работен обяд с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Той изтъкна, че Германия заема водещи позиции като чуждестранен инвеститор у нас, като инвестициите за периода 1996 - 2018 г. възлизат на 3,219 млрд. евро. Само за миналата година те са в размер на 153.7 млн. евро, посочи Борисов.

По данни на Българска агенция за инвестиции около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или имат германско участие.

За реформа в ЕС призова Румен Радев пред Щайнмайер

За реформа в ЕС призова Румен Радев пред Щайнмайер

Стратегическа германска инвестиция е обсъдена между двамата президенти

От своя страна германският президент заяви, че България е стабилизиращ фактор за региона. Борисов се съгласи, напомняйки, че страната ни е една от трите държави в Европа с най-нисък външен дълг. Той подчерта, че при стабилни данъци, стабилна икономическа среда и огромен фискален резерв чуждестранните инвеститори имат добра икономическа основа за бизнес у нас.

По време на срещата българският министър-председател изтъкна положителното развитие на двустранните икономически отношения. Според него фактът, че икономическото сътрудничество между двете страни бележи постижения във всяка сфера, е ясен сигнал, че Германия вижда в България надежден и стабилен икономически партньор.

Какво (не) харесват германските инвеститори в България?

Какво (не) харесват германските инвеститори в България?

Напредък има, но проблемите с корупцията остават

Освен търговско-икономическите отношения Борисов и Щайнмайер обсъдиха и темата за сигурността. Българският министър-председател подчерта, че страната ни успешно изпълнява ангажимента по опазване на външната граница на ЕС и е свела до минимум мигрантския поток.

Борисов изрази мнение, че е необходим устойчив общоевропейски механизъм, който да дава отговор на миграционните въпроси.

Българският премиер и германският президент обсъдиха и оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. Те бяха единодушни, че при преговорите между ЕС и Великобритания правата на гражданите винаги трябва да бъдат приоритет.

Фолксваген строи завод в България? В Сърбия са на друго мнение…

Фолксваген строи завод в България? В Сърбия са на друго мнение…

Планът на Фолксваген наелектризира региона...