Икономическата и финансовата стабилност дава резултати, инвестиционният интерес към България е голям. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Кърджали, където присъства на откриването на четвърти завод на компания за производство на издeлия зa aвтoмoбилocтpoeнeто.

Премиерът изтъкна, че за разлика от преди 15-20 години в момента се инвестира в реалната икономика и се създават висококачествени продукти в България. По негови думи това се отразявало позитивно и на БВП на страната. Той напомни и че във Враца се прави още един завод с 1000 работни места.

Новата инвестиция в Кърджали включва завод с разгъната застроена площ от 20 000 кв. м., научно-изследователски център, както и зона за отдих. Компанията е открила общо 2500 работни места в у нас.

Запитан как ще коментира думите на турския посланик у нас Хасан Улусой за задължителното изучаване на турски език, премиерът увери, че ще поиска посланикът да изясни думите си, за да не стават спекулации.

Той не вижда причина защо е нужно да се казва на една държава задължително да изучава език, при положение че парламентът вече е взел ясно решение по въпроса.

Той подчерта, че в образованието има много ясни програми.

Нинова скастри посланика на Турция за задължителното изучаване на турски език у нас

Нинова скастри посланика на Турция за задължителното изучаване на турски език у нас

Зове българите да пазим езика, културата и българщината

Който желае, може да учи турски по всякакъв начин, коментира премиерът и добави, че у нас младите хора учат много езици. Колкото повече, толкова по-добре, обобщи той.

"Работа има колкото искате, но трябва квалификация. Затова въведохме и дуалното обучение, и курсове за преподготовка", каза още министър-председателят.