"Румен Радев използва държавни пари, за да прави агитация." Това твърди премиерът Бойко Борисов в отговор на критиката на президента от сутринта. Той се чуди дали да не се обърне към колегите от ГЕРБ да му забранят по някакъв начин да прави кампания.

По думите на Борисов ежедневно президентът взима страна и прави кампания с държавни пари. "Вместо да каже на своите хора да се върнат на работа, да се върнат в парламента", допълни Борисов, визирайки напускането от страна на БСП на парламента.

"Самото му изказване отново взима страна. Защо трябва да му напомням на кой пленум е ходил", възмутен е Борисов. Припомняме, преди няколко дни и от БСП поискаха премиерът Борисов да излезе в отпуск до евровота, тъй като използвал държави пари за кампания.

Румен Радев критикува Борисов за кампания с държавни пари

Румен Радев критикува Борисов за кампания с държавни пари

Държавният глава е категоричен, че е равноотдалечен от всички партии

Попитан дали президентът е достатъчно отдалечен от БСП - партията, която го издигна, Борисов отговори с усмивка: "Радев е точно толкова отдалечен от БСП и ГЕРБ, колкото и Плевнелиев беше..." Борисов обаче се и ядоса на журналистическите въпроси за вътрешната политика и обсъжданите теми, тъй като докато те правят това, "оставяме други да решават европейските проблеми".

Всяко изказване е против управление и в полза на опозицията, категоричен бе Борисов в оценката си за думите на президента Радев.

Иначе Борисов призова да се гласува за системите партии, като изрична подчерта, че не иска да прави агитация или да казва номера на бюлетини. Премиерът предвижда тежка и трудна следизборна ситуация в Европейския парламент. Има много популисти, социалисти, крайно леви, крайно десни, а следващите седмици и месеци има много сериозна работа и няма да е "лесно и хубаво" като преди, когато е имало ясно очертаване между леви и десни.

Очакванията на Борисов са като в България, работата на следващия ЕП и ЕК да се правят с "много тежки компромиси". "Тежки конфигурации ще се правят. Но това ще може да се каже в деня след изборите", посочи Бойко Борисов.

Припомняме, премиерът Бойко Борисов е на среща на върха в Сибиу, Румъния, където държавните глави и правителствените ръководители на ЕС приеха декларацията за бъдещето на ЕС със заложени 10 ангажимента на Общността.

Борисов иска стратегия за лидерство на ЕС

Борисов иска стратегия за лидерство на ЕС

Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира и справедливостта

"Да се надяваме нещата да се развият по положителен начин за Европа. Следващите седмици и месеци, освен изграждането на парламент, съвет, комисия и комисари, има въпроси на които трябва да си отговорим", коментира министър-председателят. Като пример той посочи въпросът с отбранителната способност на ЕС, повдигнат от колегата от Кипър. "Колега какво очакваш? Ние нямаме армия, нямаме нищо. С какво очакваме да се защитим?"

Като важен въпрос българският премиер открои и темата за Западните Балкани, включително и икономическото изоставане и със заплатите и пенсиите в България и Румъния.