Трябва да зададем стратегическата рамка, така че ЕС да запази лидерството си в многостранния подход на търсене на решения, предвид предизвикателствата, пред които се изправени днес. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си по време на работния обяд на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС, които участват в среща на върха в румънския град Сибиу.

"Затова от ключово значение е утвърждаването на Европа, която обединява, Европа, която защитава, Eвропа - лидер в световен мащаб и Европа на иновациите", каза Борисов.

Президентите на 21 страни призовават за единна Европа след изборите за ЕП

Президентите на 21 страни призовават за единна Европа след изборите за ЕП

Не трябва да се допуска отново държавите да станат опоненти

"Само една обединена и силна Европа може да гарантира мира и справедливостта", посочи още премиерът пред колегите си. Той призова Европа да запази единството си чрез спазването на европейските ценности и декларирането на отговорност спрямо бъдещето на гражданите.

Българският министър-председател изброи пред лидерите предизвикателствата, пред които е изправена Общността - глобални миграционни потоци, заплахите върху сигурността, темпото на демографските и технологичните промени и все по-тежки екологични опасности.

Борисов отбеляза и че насърчаването на икономическото, социалното и териториалното сближаване, както и на солидарността между държавите членки на ЕС следва да останат водещи принципи. Фокус в изявлението на министър-председателя Бойко Борисов беше и обединяването на европейските усилия в борбата с тероризма, нелегалната миграция, кибератаките и дезинформацията, както и гарантирането на сигурността на външните граници.

В тази връзка българският премиер акцентира пред участниците в срещата, че Европейската политика за съседство и политиката за разширяване на ЕС със Западните Балкани имат важна роля.

"Ускоряването на процеса на реформи в тези страни е от съществено значение за постигането на устойчива стабилност, просперитет и сигурност за региона и за Европа като цяло", подчерта той, допълвайки, че България ще продължи да подкрепя шестте държави от Западните Балкани по пътя им към ЕС.

Пред участниците в срещата Борисов подчерта още, че ефективното управление на миграцията и борбата с тероризма изискват засилване на контрола по всички граници на общоевропейско ниво, както и подобрено сътрудничеството между компетентните органи.

"Ще продължим да отстояваме категоричната си позиция, че е необходимо солидарно разпределение на тежестта и че никоя държава членка не трябва да бъде оставена сама да се справя с предизвикателствата на миграцията", изтъкна още министър-председателят.

Евроизборите са тест за демокрацията заради фалшивите новини според Габриел

Евроизборите са тест за демокрацията заради фалшивите новини според Габриел

Партиите да могат да използват данните на гражданите само с тяхно съгласие, иска тя