Европейските избори ще бъдат тест за демокрацията ни заради мащаба на фалшивите новини. Това заяви българският еврокомисар Мария Габриел пред bTV.

Според нея те винаги са съществували, но започват да се разпространяват все по-бързо и добиват все по-големи измерения.

Габриел посочи, че всеки месец до европейските избори ще се извършва мониторинг, за да се изготви анализ на постиженията. Тя допълни и че се създава европейска независима мрежа за доверени проверители на информация - "фактчекъри".

Габриел изтъкна, че фактчекъри има само в 11 държави членки.

Фалшивите новини като симптом за криза в комуникациите

Фалшивите новини като симптом за криза в комуникациите

Според проф. Нели Огнянова имаме нужда от нова медийна екосистема

Искаме да направим така, че доверените проверители на информация заедно с научните изследователи и с платформите да имат достъп до данни, които вече ще бъдат върху платформа, създадена от ЕК, с цел максимално бързо, скоростно споделяне на информация, обясни тя.

Няма нужда фалшива новина, която е идентифицирана като такава в Полша, да чакаме да има своите негативни последствия в Италия или в България, или в Германия, посочи Габриел.

На въпрос дали смята, че евроизборите ще бъдат по-сигурни от американските избори за президент българският еврокомисар заяви, че до март трябва да бъде изградена система за ранно предупреждение, при която органите, отговарящи за киберсигурността, заедно с избирателните комисии и заедно с органите, отговарящи за защита на личните данни, да работят в тясна координация за предотвратяване на евентуална опасност.

Фалшивите новини могат да се ограничат, не могат да се елиминират

Фалшивите новини могат да се ограничат, не могат да се елиминират

Йотова предупреди, че евроизборите ще бъдат първи тест

Тя обясни, че е внесено предложение по време на европейските избори политическите партии да могат да използват данните на гражданите единствено с тяхно съгласие.

Във всеки момент да знам моите данни ще бъдат ли използвани с цел анализ, ще бъдат ли използвани с цел информационният ми поток да бъде променен, влизайки в социалните мрежи, уточни Габриел и допълни, че това означава много тясна координация между органите за защита на личните данни и избирателните комисии.

Кодексът срещу фалшивите новини скоро ще бъде готов, увери Габриел

Кодексът срещу фалшивите новини скоро ще бъде готов, увери Габриел

Габриел не останала доволна от първия вариант на Кодекса