Всеки, немислил с главата си или всеки, отдал се на манталитета си, ще понесе най-тежката отговорност. Тази заявка даде премиерът Бойко Борисов пред "Панорама" по БНТ по темата за скандалите с имотите на властта и с къщите за гости.

Постовете и оставките са наполовина свършена работа. Няма да остане ненаказан човек, увери той. Или парите ще бъдат върнати, или имотите ще бъдат конфискувани. А злоупотребителите ще си понесат отговорността.

Яд ме е, срам ме е, грешката е моя, призна Борисов и обясни, че нито веднъж не е отишъл на гости на свой министър, колега, кмет, областен управител. "Ако бях отишъл, щях да взема много по-рано мерки."

Антоанета Христова: "Апартаментгейт" започна като черен пиар срещу ГЕРБ

Антоанета Христова: "Апартаментгейт" започна като черен пиар срещу ГЕРБ

ГЕРБ е започнала да се чисти, а думата "морал" е станала актуална

Премиерът благодари на свободните медии, които разкриват аферите. Сгрешил съм, че не съм се интересувал, подчерта министър-председателят. Единственият изход от ситуацията е справедливост, закани се Борисов и увери: До край ще бъде направено всичко, за да се възцари справедливостта.

Скандалите обаче, по думите му, не са диагноза за управлението. При мен има един с апартамент с асансьор, а тези, които искат да идват са си купили цели сгради с асансьори, атакува той. Бойко Борисов не е съгласен да се слага етикет на партията му заради няколко човека и нападна приватизаторите. За себе си каза, че се е родил, живял и ще умре в Банкя и не бил позволил да се даде и един лев за ремонт на мястото, което обитава.

62% от българите са разочаровани от ГЕРБ заради "Апартаментгейт", отчита "Маркет линкс"

62% от българите са разочаровани от ГЕРБ заради "Апартаментгейт", отчита "Маркет линкс"

Според изследването близо 70% от българите са песимисти за развитието на страната

Ние знаем, че другите са маскари, захапа той червените. Левите правели приватизация за милиарди лева - цели сгради с асансьори. Всички национални катастрофи се случвали по време на управление на БКП или БСП.

Нашите симпатизанти ще оценят направеното, каза премиерът. Ще иска оставки, колкото трябва, по думите му. Борисов иска партията да е честна. Аз съм дете на народа, ще действам много брутално, даде заявка той.

Обичам Цветанов като дете, много години е покрай мен, коментира той най-близкия си в партията. Цветанов си сложил лъжицата с катрана в кацата с меда, както казвала майката на Борисов. С апартамента си Цветанов заличил всичко добро, което направил до момента. Лидерът на ГЕРБ не каза обаче каква ще е съдбата на Цветанов.

Всичко хубаво, което е направено сме го направили ние. Това, което сме направили ние, те не могат да го боядисат, цитира думи на Тодор Живков в ефира на БНТ Борисов. Той заяви, че изводите си ги е направил. Нашите избиратели искат от нас да сме чисти, това са оценявали и ГЕРБ трябва да бъде една истинска центристка, дясна, честна партия.

На 26 май щяло да се види дали хората са простили на ГЕРБ. Чеверме социалистите не са му проблем, тъй като "те вътре помежду си не се понасят". Проблем ми е моята партия, сподели той.

Бухалката се стовари върху ГЕРБ, изтъкна премиерът. Точно така се прави, доволен е Бойко Борисов.

На президента не му отивали коментарите за апартаментите. Той има много какво да направи, смята той. Забранил на герберите да коментират Румен Радев.

Борисов иронизира държавния глава, че след изказването му, с което призовава военните да не стоят безпристрастно, е започнал да обикаля казармите, но добре че българските военни били стабилни.

Румен Радев: Не армията, а политиците са заплаха за демокрацията у нас

Румен Радев: Не армията, а политиците са заплаха за демокрацията у нас

Президентът предупреди да се внимава да не се настъпват мини

Борисов отрече да има амбиции за президентския пост. "Никога не съм искал да ставам президент, не ми е минавало през главата и не ми минава през главата", заяви Борисов и посочи, че след мандата неговата партия ще си оправя и призна, че планира реформи в партията. Няма обаче никакво намерение да подава оставка.

Глупости били критиките на социалистите за пълзящата диктатура. Нямало диктатура, защото всеки можел да излезе и да го напсува, по думите му. Само дето не е позволил да му удрят шамари.

ГЕРБ се клати сама, изтъкна още Борисов на въпрос кой клати властта - САЩ или Русия. Няма външна намеса в скандалите, според него. Опасността с мигрантите не е отминала. Тя важи с пълна сила, увери Бойко Борисов.

Важни сме за Русия, както и за всички останали, стана ясно от думите му. Може да сме и с Китай, със САЩ, с Орбан и Юнкер, според министър-председателя.

Много работа се върши, смята той. Не се чувства уморен.

Амбицията му е да построи АМ Хемус. За 2-3 години Северна България ще е друга, по прогнозата му. "Искам да видя и "Хемус", хората от Северна България да видят. Това не е утопия", заяви Борисов и допълни, че отсечката за Банкя - "последно ще я правя".

За властта той си спомни възхода и падението на Тодор Живков и на Симеон Сакскобургготски. Затова ме е яд на партията, каза Борисов. Никой политик не е обичан приживе, според коментара на Борисов и припомни, че и на никой от великите ни царе не знаем къде е гробът.

Няма да си отидем като маскари, закани се той. Десетилетия ще се говори за това, което сме направили, още имаме сили, допълни Бойко Борисов.

За пръв път той сподели и плановете си за оттегляне от политиката. Изкарвам си мандата, отивам си в Банкя и давам път на млади хора, каза премиерът и лидер на ГЕРБ.