Нивата на негативизъм за развитието на страната са се повишили значително заради скандала "Апартамент гейт". Това показват данните от проучване на "Маркет линкс".

Съотношението между дяловете на критично настроените към развитието на страната (69%) и тези с положително мнение (27%).

При оценката за очакванията за бъдещо развитие, също се отчита негативна тенденция (53% от всички).

По отношение очакванията на българи за материалното състояние на домакинствата се отчита умерен оптимизъм на 45% от хората.

"Апартаментгейт" е довел до промяна на отношението към ПП ГЕРБ сред 62% от българските гласоподаватели, като почти всички от тях (98%) декларират, че тази промяна е в негативна посока.

Въпреки, че скандалът се разрасна и към други партии и държавни институции, към момента водещата партия в управляващата коалиция е тази, която понася основните последствия, сочи проучването.

Резултатите показват, че скандалът е оказал негативно влияние върху 1/3 от техните избиратели.

БСП с 1.1% пред ГЕРБ и според "Галъп"

БСП с 1.1% пред ГЕРБ и според "Галъп"

34% категорични, че ще отидат от урните

Според данните на "Маркет линкс" първоначалните очаквания, че "Апартаментгейт" отслабва позициите на ГЕРБ, за сметка на тези на БСП, не се потвърждават. Социалистическата партия също губи дял от одобрението на българските граждани.

39% декларират, че ще гласуват на предстоящите евроизбори. Дистанцията между ГЕРБ и БСП е изключително малка, като в момента БСП са водещи. Трета полическа сила твърдо остава ДПС. Заявка за излъчване на следващи представители в ЕП са още ВМРО-БНД и "Демократична България".

Тренд: БСП изпревари ГЕРБ след "Апартамент гейт"
Обновена

Тренд: БСП изпревари ГЕРБ след "Апартамент гейт"

57% не са решили за кого и дали да гласуват