Четири политически формации могат да имат свои представители в следващия състав на Европейския парламент. Това са ГЕРБ, БСП за България, ДПС и ВМРО-БНД, според проучване на Екзакта.

Прогнозата на "Екзакта Рисърч Груп" за изборите за членове на Европейския парламент е изготвена на базата на национално представително проучване от 18 до 22 май 2019 г. По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 91 населени места.

Според данните на "Екзакта" евровотът се възприема като по-важен от избирателите на ГЕРБ отколкото от тези на БСП. 54% от избирателите на ГЕРБ заявяват, че евроизборите са важни лично за тях, докато това твърдят 45% от избирателите на БСП.

Според социологическото изследване по равно - 42% от избирателите на ГЕРБ и на БСП смятат да гласуват преференциално.

Очакваните резултати за ГЕРБ са 32.4% и 7 мандата, "БСП за България" да спечели 27.3% с 6 мандата, ДПС - 13.3% и 3 мандата, ВМРО-БНД - 6.5% с един мандат.

След тях са "Воля-Българските Родолюбци" с 4.5%, Демократична България - обединение (ДА България и ДСБ) - 4.3% , "Атака" с 2.0% и "Патриоти за Валери Симеонов" (НФСБ и СЕК) -2.0%, Коалиция за България (обединението на АБВ) - 1.8%.

За други партии, коалиции и независими кандидати се очаква да има 5.9% от гласовете на избирателите.

Очаква се на 26 май да гласуват около 2 млн. избиратели, което е около 26%-32% избирателна активност. В столицата активността ще бъде по-ниска от средната. Извънредни събития и обстоятелства в дните до вота могат да отблъснат или да привлекат още избиратели.

Проследявайки кампаниите на основните опоненти, от Екзакта съобщават, че ГЕРБ и БСП влязоха в кампанията с близки резултати.

Интригата между двете големи партии привлече почти изцяло общественото внимание. С разгръщането на кампанията ГЕРБ успя да вземе преднина, да повиши резултата си и да изпревари БСП.

При този тренд може да очакваме ГЕРБ да печели подкрепа до самия изборен ден. Това с колко ГЕРБ ще спечели вота пред БСП в крайна сметка ще зависи и от избора на нерешилите и колебаещите се.

Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю "лице в лице". Изследването е независимо от външно финансиране и е реализирано със собствени средства на "Екзакта Рисърч Груп". Максималната грешка при 50-процентните дялове е около +/-3%.