В връзка с проучване на нагласите на избирателите за предстоящият вот за европейски парламент на 26 май, БСП е с крехка преднина пред ГЕРБ, с 33,2% на 32,5%, показва проучване на изследователски център "Спектър", цитирано от Днес.бг., като възложител на допитването е Института за модерна политика.

Според изследователите, лидерството на БСП е резултат от ерозия в електоралната база на ГЕРБ, поради корупционните скандали и "апартаментгейт".

На трето място те поставят ДПС с 8,5%, като от "Спектър" обясняват, че партията мотивира симпатизанти си с участието Мустафа Карадайъ като водач на листата, а избирателите на ДПС, ще гласуват, за да покажат подкрепа за своя лидер.

ВМРО-БНД са с 4,2% и запазват шансовете си да излъчат по един депутат, следвани от "Демократична България" и коалицията "Патриоти за Валери Симеонов".

62% от българите са разочаровани от ГЕРБ заради "Апартаментгейт", отчита "Маркет линкс"

62% от българите са разочаровани от ГЕРБ заради "Апартаментгейт", отчита "Маркет линкс"

Според изследването близо 70% от българите са песимисти за развитието на страната

Според социолозите от "Спектър", в левия сектор наред с БСП за електорална територия се бори и "Коалиция за България", възстановената под егидата на АБВ. Те навлизат в кампанията с добра позиция от 2,7% от твърдо решилите да гласуват, като имат потенциал за растеж, ако БСП остане затворена в своя твърд партиен електорат.

Коалиция на ГЕРБ и СДС в десния сектор има за съперник своите бивши партньори от бившия Реформаторски блок, които се явяват като "Демократична България - Обединение". При по-голям отлив на доверие от ГЕРБ шансовете им нарастват, но и в настоящата ситуация те имат добри шансове да спечелят европейски мандат, стартирайки кампанията с 4,2 % от решилите да гласуват, обясняват от "Спектър".

ВМРО-БНД и "Патриоти за Валери Симеонов" са с изострена конкуренция в патриотично-националистическия сектор. Освен традиционно силната позиция на кандидата на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки - 4,2%, данните показват тенденция за повишаване на подкрепата към бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов - около 4%, като на по-задни позиции засега остава "Атака" с 1,2%.

На въпрос: "Ще гласувате ли в европейските избори на 26 май?" - отговор "категорично да" дават 33,5% от анкетираните, с "Не" са отговорили 37,7%, а малко над 28% твърдят, че още не са решили.

На въпрос: "Какво според вас трябва да е бъдещето на Европейския съюз?" - повечето българи подкрепят идеята за Европа на отечествата - с над 34%, а за европейска федерация се обявяват малко над 32%. Също толкова казват, че не могат да преценят.

"Сова Харис": Минимална преднина за ГЕРБ пред БСП месец преди евровота

"Сова Харис": Минимална преднина за ГЕРБ пред БСП месец преди евровота

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и червения лидер Корнелия Нинова са лидерите с най-голямо доверие