Оставките не връщат доверието във властта, но Борисов води с 9% на Нинова, отчете Сова Харис.

На въпрос дали имат доверие на политическите лидери, 32,6% отговарят положително за Бойко Борисов, а 23,4% за Корнелия Нинова. На Каракачанов се доверяват 17,4%.

63% от запитаните не считат, че оставките ще възстановят доверието на избирателите в управляващата партия. Относно скандалът с апартаментите, 43,5% отговарят, че това няма да се отрази на начина им на гласуване.

Според Сова Харис, партията на Борисов залага на позитивна кампания, като се опитва да привлече обществено внимание с примери за добри резултати от своето управление. Основен аргумент, е принадлежността към Европейската Народна партия и интегритет към европейските институции. Успешно европредседателство, се изтъква като съществена заслуга. 

Основният опонент на управляващите и претендент за победа на изборите, БСП - залага на значението на предстоящия вот за развитието на обстановката вътре в страната. Изтъкват се организационни неуредици и корупция като съпътстващи управлението и се представят като основен аргумент за належаща спешна смяна на изпълнителната власт.

Според данните от изследването, третата партия с присъствие в следващия Европарламент е ДПС. Движението залага на добра експертиза на своите кандидати и членството си в едно от големите семейства в ЕП - Либералния Алианс. 

Снимка 423754

Източник: Сова Харис

Партията на Веселин Марешки има шансове за четвърта политическа сила. Явяването на тези избори на партиите от Обединени патриоти по отделно и противоборството между тях създават тази възможност, вероятно за повишаване на авторитета ще изиграе и присъединяването към политическото семейство на Марин Льо Пен.

На този етап при Обединени патриоти се откроява кампанията на ВМРО. Това води до регистриране на по-висока готовност за подкрепа от избирателите. Те залагат на позиции по теми, които развиват от години и които добиват актуалност: миграция, ромска престъпност, македонски въпрос и др. ВМРО е третата партия заедно с ГЕРБ и ДПС, които залагат в кампанията си на определени успехи в развитието на страната

Относно партия "Атака", хората на Волен Сидеров се включват по-късно в предизборната надпревара, но правят успешен ход със съставянето на листа от млади хора, подбрани чрез публичен формат.

Снимка 423755

Източник: Сова Харис

Засега присъствието на НФСБ изглежда остава незабелязано от широката аудитория. Фокусирането върху личността на лидера на формацията на този етап не носи очаквания от тях електорален ефект.

За партиите от градската десница можем да се каже, че в тази кампания губят стратегическо предимство. Сега се налага да убеждават симпатизантите си във вероятността да преодолеят изборната бариера, вместо да се налагат чрез предимствата на проевропейската си ориентация.

От останалите политически субекти трябва да се отбележи кампанията на Коалиция за България. На тези избори съществува възможност част от гласоподавателите на левицата да изберат тази бюлетина по инерция от миналото.

Темата с имотите на властта не стихва, от резултатите се вижда, че значителна част от избирателите проявяват изострена чувствителност по имотния въпрос, като не са малко тези, които са склонни дори да променят избора си. Предизвиканите оставки играят ролята на буфер, но не успяват да възстановят доверието на част от периферния електорат.

Снимка 423756

Източник: Сова Харис

Нишата на патриотичните и дясно-центристките формации е значителна. Голямата раздробеност в този спектър на политическото пространство е проблем при консолидацията на нагласите.

Политическата ситуация е турболентна до степен на невъзможност да се направят твърди прогнози за изхода от предстоящите избори. Най-общо би могло да се дадат някакви интервали, в които могат да се вместят претендиращите за успех политически субекти.

За ГЕРБ и БСП може да се каже, че ще спечелят между 5 и 7 места в Европейския парламент. ДПС най-вероятно ще се вмести в интервала между 3 и 5. А някоя от следните формации: "Воля", ВМРО, "Атака", "Демократична България" и "Коалиция за България" при определени условия би могла да достигне до 1 мандат.