ГЕРБ възвръща електоралната си преднина при намаляване на относителната тежест на БСП. Това показват данни от последното проучване на "Алфа Рисърч". 

През последните седмици, залагайки на кампания на успехите и на анти-БСП мобилизацията, ГЕРБ успява да неутрализира в електорален план щетите от имотните скандали.

Така управляващата партия завършва кампанията с аванс от 4.5 пункта пред БСП. Дни преди вота управляващите се ползват с подкрепата на 31.1% от решилите да гласуват срещу 26.6% за БСП.

В проучването се отбелязва, че социалистите не са успели да наложат в кампанията си нови теми, извън тази за предсрочните избори.

Избирателите на ГЕРБ отдавали повече тежест на евровота

Избирателите на ГЕРБ отдавали повече тежест на евровота

Екзакта предупреждава, че колебаещите се ще решат резултата

Общо 58% от бълагрите остават лоялни на партията, на която традиционно симпатизират и са взели решение още преди началото на кампанията. 

Почти всеки втори анкетиран обаче прави избора си през кампанията.15% в последните 2-3 седмици, а още 27% заявяват, че последните няколко дни преди вота ще бъдат определящи за техния избор.

Според изследването за последните дни са отложили решението си предимно най-младите избиратели и жителите на големите градове.

Отбелязва се леко активизиране на избирателите решилите да гласуват - до 35-36%. Запазва се обаче тенденцията към по-ниска избирателна активност на Евроизборите в сравнение с националните.

Очаква се до урните да отидат малко над 2.1 млн. души.

Снимка 424816

Източник: "Алфа Рисърч"

Изследването, проведено с аналог на интегралната бюлетина, установява една своеобразна "технологична загуба" на няколко процента от БСП, които отиват към "Коалиция за България".

Сформираната около АБВ коалиция приключва кампанията с 3.2% сред решилите да гласуват, 80% от които са бивши избиратели на БСП. ДПС завършва като трета политическа сила с подкрепата на 13.1% от решилите да гласуват.

ВМРО запазва позициите си от преди месец и с 6.0% от твърдо решилите заема четвъртата позиция. Сериозната конкуренция в тази ниша от Воля. Марешки привлича вниманието на част от бившите избиратели на Обединените патриоти.

"Барометър" изпраща четири партии в ЕП

"Барометър" изпраща четири партии в ЕП

Евродепутати ще излъчат ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО

"Воля" завършва кампанията с подкрепа от 4.9% от твърдо решилите да гласуват и съществен дял потенциални симпатизанти, оставили решението си за последните дни.

Сред колебаещите се до последно са и десните избиратели, които са основна електорална база на "Демократична България".

В края на кампанията обединението между ДСБ, "Да, България" и "Зелено движение" получава 4.2% подкрепа сред решилите да гласуват. 

Медиана: Не може да се прогнозира - резултатите са в стохастична грешка*

Медиана: Не може да се прогнозира - резултатите са в стохастична грешка*

Според данните 22% от избирателите отчитат купуване на гласове в техните населени места