Социологическата агенция "Галъп интернешънъл" предвижда сигурни 4 партии да изпратят представител в Европейския парламент след изборите на 26 май.

"Дни преди вота формулата на влизащите в ЕП е 3+1+евентуални шансове за още две формации. Степента на предвидимост е ниска, възможни са развития в последните дни и часове", пишат от агенцията.

Според проучването и партията на Веселин Марешки "Воля", и "Демократична България" имат потенциални шансове за място в ЕП.

ГЕРБ и БСП се откроявали. ДПС категорично били трети, а ВМРО вече преминавали бариерата и от финалните дни на кампанията зависило дали и с колко ще е над чертата.

Към 17 май "Галъп" поставя БСП с минимална преднина пред ГЕРБ - БСП с потенциален вот между 28 и 32%, а ГЕРБ с потенциален вот между 27 и 31% от действителните гласове, подадени за партии и кандидати.

Според агенцията всичко ще се реши в настоящата, последна седмица.

БСП с 1.2% пред ГЕРБ дни преди изборите, предвижда АФИС
Обновена

БСП с 1.2% пред ГЕРБ дни преди изборите, предвижда АФИС

Победителят не е ясен, разликата е в рамките на допустимата статистическа грешка

ДПС запечатват третата позиция с "очакван" вот около и над 15 - 16%. До около 6% към достига ВМРО, което означава, че преминава бариерата от 5.88% и дали и с колко ще влязат в ЕП зависило от мобилизацията на електората.

"Воля" излизала едни гърди пред "Демократична България" и можела да финишира на нива между 5 и 6%, а ДБ - между 4 и 5%.

"Не бива да се подценяват и останалите формации, които ще очакват между 1% и 3% от вота - като Коалиция за България (АБВ), "Атака", Патриоти за Валери Симеонов, "Възраждане". Интерес будят и от формацията "Път на младите", които могат да получат и над процент от вота. Любопитно ще е представянето на "Коалиция за България", защото е възможно да има объркване на част от избирателите на БСП", тълкуват от агенцията.

Активността е трудна за предвиждане според "Галъп". Очаква се активност около 33%, което означава около 2.2 милиона души.

ГЕРБ излизат пред БСП с 4.5% според "Алфа Рисърч"

ГЕРБ излизат пред БСП с 4.5% според "Алфа Рисърч"

58% от българите остават лоялни към партията, за която традиционно гласуват