Очаква се България да иска разсрочено плащане за изтребителите Ф-16. Работа на министъра на финансите Владислав Горанов е да води преговорите за начина на плащане, заяви Каракачанов.

В средата на февруари ще е първата среща на военния министър Красимир Каракачанов по преговорите със САЩ за придобиването на нов боен самолет, съобщи БНР.
Тя ще е в Брюксел с изпълняващия длъжността секретар на отбраната на САЩ Патрик Шанахан.

По думите на Каракачанов има много въпроси, които трябва да бъдат изяснени. Има срокове на доставка, обслужване, доставка на резервните части.

"Те трябва да бъдат договорени предварително, никой не знае дали ще струват повече пари. Отклонението може да бъде максимум до получените до този момент оферти, няма как да е повече. Нашата амбиция не е да стигаме до максимума на цената, която са ни предложили, а да я сваляме надолу. Имаме уверение, че цената ще върви надолу", заяви Каракачанов.

Позицията на САЩ, посочена в доклада с офертите, е за еднократно заплащане на целия пакет след подписване на Договор за изпълнение.

Депутатите гласуваха мандат за преговори със САЩ

Депутатите гласуваха мандат за преговори със САЩ

Решението мина с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО

Припомняме, по-рано през деня депутатите гласуваха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на нови самолети F-16 блок 70 за Военновъздушните сили.

Решението бе подкрепено от ГЕРБ, ДПС, ВМРО.

Против бяха депутатите от БСП, НФСБ, "Атака" и "Воля". Волен Сидеров излезе от пленарната зала и не участва в гласуването. За гласуваха 130 депутати, против - 84.

Спорен бе и изборът за тип изтребител. На 2 януари 2019 г. от "Локхийд Мартин" в изявление, разпратено и до медиите, увериха, че изтребителите F-16 са най-добрият избор за страната ни.

В последния работен ден преди Коледните празници комисията към МО по избор на нов изтребител за българската армия завърши работа с доклад с препоръка за F-16. Самият доклад не е категоричен и препоръчва още разговорите по офертите да продължат. Въпреки това той бе внесен в Министерски съвет, предстои да отиде и в Народното събрание. Комисията препоръчва и промяна на методиката за избор на изтребители.

До 1 октомври в Министерството на отбраната три държави внесоха офертите си за общо четири типа бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

В последната работна седмица от миналата година и Gripen, и Локхийд Мартин подобриха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от основните теми, на които бе посветена визитата на заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан у нас. Преди това обаче стана ясно, че Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребителите в срок.

Държавният глава Румен Радев остро разкритикува доклада на комисията към МО като "триумф на лобизма".

В отговор на думите му Каракачанов поиска да разбере кого визира президента когато говори за лобизъм при избора на изтребител за военновъздушните ни сили.

Периодично обаче се разменят обвинения между Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и даване на тежест към някоя от офертите. Румен Радев призова премиера, министрите и народните представилите да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия, сформирана да направи оценка и анализ на постъпилите оферти по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.