Проектът за модернизация на сухопътните войски закъсня. Това призна военният министър Красимир Каракачанов след заседание на ресорната комисия в парламента, където при закрити врата бе изслушан по актуални въпроси на отбранителната политика. 

Дали ще има пари за бойни машини за сухопътните войски, предстои да бъде решено. Опция, според военния министър, е да се разсрочва плащането за проектите за ВВС и ВМС. Няма да се фаворитизират дадени въоръжени сили, обеща Красимир Каракачанов, тъй като подобен подход е грешен.

Припомняме, предишното правителство одобри проектите за ВВС и за ВМС. Проектът за придобиване на нов тип боен самолет предвижда закупуване на 16 машини, което ще се случи на два етапа.

Предвижда се през първия етап да се придобият 8 самолета, а при финансова възможност и повече, което се смята за по-добър вариант.

През втория етап е планирана доставка на още 8 машини или по-малко в зависимост от закупените през първия. Финансовата рамка за реализация на първия етап е 1,5 млрд. лева.

Двата етапа са съответно през 2018-2021 г. и през 2022-2023 г. Тогава трябва да бъдат доставени самолетите, средствата за наземно обслужване, въоръжението и да се извърши обучението.

Предвижда се през четвъртото тримесечие на 2019 г. да бъде постигната първоначална оперативна готовност за изпълнение на задачата по Air Policing, а през четвъртото тримесечие на 2021 г. - пълна оперативна готовност по същата задача, гласят публикувани данни в otbrana.com.

Проектът за инвестиционен разход "Придобиване на многофункционален модулен кораб за ВМС" е необходим, за да се заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, неподлежащи на модернизация, което ще даде възможност за участие в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС.

За подмяна на три броя кораби руско производство са необходими минимум два многофункционални модулни патрулни кораба, предвиждаха преди време експертите. За разходите разчетите на този етап са 820 млн.лв. за пет години.