"Не ми е известно да съм в списъка на прокуратурата, но ако ми изпратят призовка да се явява и да дам показания, ще разберете." Така финансовият министър Владислав Горанов коментира пред журналисти кои са служителите от подчиненото му ведомство, за които прокуратурата има съмнения, че са извършили престъпления с партийни субсидии.

Горанов посочи, че има конкретни имена на конкретни експерти, но ако се говори за тезата на прокуратурата, че има извършено престъпление, тепърва ще се изследва. Сред служителите на финансовото ведомство, за които се смята, че са извършили престъпления, са на ниво експерт, началник на отдел и директор на дирекция.

Крум Зарков похвали прокуратурата за намесата й за субсидиите

Крум Зарков похвали прокуратурата за намесата й за субсидиите

Пита къде са институциите, щом отново медиите са сезирали НС

По думите на Горанов ако допуснем, че тълкуванието на законодателството е некоректно, нито има умисъл, нито има преднамереност в подобни действия.

Нека оставим на прокуратурата да си свърши работата с обследване на конкретните процеси, призова Горанов.

На въпрос дали държавното обвинение е дало указания до 30 дни как по-добре да се контролира партийното финансиране, Горанов отбеляза, че контролните механизми и сега са работещи, просто имало различни тълкувания как да се прилага законът.

Работило се върху още по-добро подобряване на контролните механизми.

Финансовият министър обясни, че не става въпрос за липса на контрол, а за различно виждане как следва се чете законът. Членовете на закона обаче били така структурирани през годините, че да се получава преразпределение на гласовете в полза на правоимащите.

Борисов предложи 1 лв. партийна субсидия
Обновена

Борисов предложи 1 лв. партийна субсидия

Лично дойде в Народното събрание, а спечелил изборите като кмет без нито един лев

Запитан колко оптимално трябва да бъде размерът на субсидията за партиите, Горанов посочи, че това е дебат, който тепърва трябва да се коментира, но преди била 12 лева, след това 11 лева и ако партиите имат повече пари, ще имат повече структури. По думите му не може да се каже колко е оптималният вариант и дали 1 лев е достатъчен, или не.

"Важното е всичко да бъде на чисто и призрачно, за да няма задкулисие и зависимост", подчерта финансовият министър, според когото намаляването на ДДС-то няма да доведе до повече ползи за крайните потребители. Горанов негодува, че темата се повдига само от бизнеса, защото те гледат на ДДС-то като на техен данък.

МФ обаче няма да подкрепи диференцирането на ставките върху книгите, но ако парламентът го наложи, щели да изпълняват закона такъв, какъвто е.

БСП и ДПС не подкрепиха намаляването на партийната субсидия

БСП и ДПС не подкрепиха намаляването на партийната субсидия

Проектозаконът бе подкрепен в комисия от 10 гласа на депутати на ГЕРБ и ОП