И двете страни в преговорите за изтребители F-16 подхождат с намерение за успешно приключване на сделката. Сделката трябва да се сключи, преди да започне кампанията за местните избори, защото по време на кампанията разговорите ще се деформират

Това заяви бившият посланик на България в САЩ и настоящ вицепрезидент на Асоциацията на атлантическия договор на НАТО Елена Поптодорова пред bTV.

Каракачанов: 1.8 млрд. лв. за нови изтребители е само рамка

Каракачанов: 1.8 млрд. лв. за нови изтребители е само рамка

И след получаване на договора продължават преговорите

3 млрд. лв. ($1,6 млрд.) е таванът на цената по сделката с изтребителите. Този предел е предложен, за да не се налага за всяка малка корекция да се минава през одобрение от Конгреса. Поптодорова даде пример със Словакия, при която таванът е бил 2,91 млрд. долара, а в крайна смета са платили 1,8 млрд. долара.

Горанов: Можем да платим сумата за изтребителите наведнъж

Горанов: Можем да платим сумата за изтребителите наведнъж

Ще бъде усилия за фиска, но след като сме членове на НАТО...

Според нея в предложението, което ще получим с цената в края на юни, ще има предложение за икономическо сътрудничество. Това означава привличане на български екипи. При такова сътрудничество производителят на F-16 "Локхийд Мартин" е инвестирал в Полша 12 млрд. долара при сделка за 3,5 млрд., даде пример Поптодорова. 

Правителството е на ход и не бива да се бави за F-16, съветва АСБ

Правителството е на ход и не бива да се бави за F-16, съветва АСБ

Ценовите очаквания трябваше да бъдат реалистични още от самото начало

Припомняме, на 16 януари депутатите дадоха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на самолетите, като за решението гласуваха 130 народни представители, а 84 бяха против.

На 7 май българска делегация, водена от зам.-министър Атанас Запрянов замина на САЩ, за да преговаря за закупуване на изтребителите.

От "Локхийд Мартин" - компанията-производител обясниха, че преговорите продължават. 

Междувременно евродепутатът Ангел Джамбазки заяви, че сделката може и да не се случи.