Предложената цена $1.673 млрд. за изтребителите F-16 V блок 70/72 е таванът, а не конкретната цена, която ще бъде договорена. Нашите очаквания са тя да бъде намалена, без обаче да се допуска това да се отрази на многоцелевите способности на самолетите. Намаляването на цената означава редуциране на предлагания ни пълен пакет оборудване.

Това гласи позицията на Атлантическия съвет, изпратена до медиите.

Сега на ход е българското правителство, което трябва да работи ускорено за успешния завършек на процеса на придобиването на F-16 V, след одобрението на сделката от Държавния департамент на САЩ за възможната продажба на осем самолета за България. Очаква се придобиването на самолетите до получи одобрението и на Конгреса.

Сделката с изтребителите Ф-16 може и да не се случи, смята Джамбазки

Сделката с изтребителите Ф-16 може и да не се случи, смята Джамбазки

България е сложила таван, който ние можем да си позволим

За да бъде успешна процедурата и договорът да бъде сключен до лятната ваканция на Народното събрание, от сега нататък правителството и в частност Министерство на отбраната трябва да следват стриктен план-график за всяка една от стъпките, които предстоят до подписването на договора и неговата ратификация от парламента. 

Американският конгрес одобри финансовата рамка за осем Ф-16 за България

Американският конгрес одобри финансовата рамка за осем Ф-16 за България

Очаква се в проекта за договор общата сума да бъде 1,2 млрд. долара…

Според членовете на Атлантический съвет първоначално предвидените от България 1.8 млрд. лева с ДДС като финансова рамка на проекта са били недостатъчни. Те смятат, че тази сума не би била достатъчна дори за закупуването на шведските изтребители "Грипен" за достигане на пълния пакет от способности.

Ценовите очаквания трябваше да бъдат реалистични още от самото начало, съветват членовете на гражданската организация ръководството на МО и правителството за следващите проекти за превъоръжаване.

Гласуваното от Конгреса не е финалната цена, обясняват от Локхийд Мартин

Гласуваното от Конгреса не е финалната цена, обясняват от Локхийд Мартин

По думите на Джон Нилсън одобрението на Конгреса е важна стъпка в преговорите

Според тях фактът, че посочената цена не е окончателна и подлежи на договаряне, вече са започнали спекулации около сумата от "кръгове, свързани с Кремъл".

"Очакваме манипулациите на общественото мнение около цената от сега нататък да се превърнат в един от основните инструменти на руската хибридна война, чиято конкретна цел е саботирането и провала на процеса на придобиване на F-16", пише в позицията на Атлантическия съвет, в която се призовава за по-голяма прозрачност.

Очакванията на съвета са споразумението да бъде постигнато още в началото на това лято и преди ваканцията на парламента.

От Атлантическия съвет се притесняват, че забавянето може да доведе до провал или забавяне на доставките за България.

"Това на свой ред ще доведе до продължаване на използването на старите руски самолети на въоръжение у нас и следователно - на зависимостта ни от руския военнопромишлен комплекс", пишат от Атлантическия съвет.

Сделката за изтребителите ще е скандалът на годината според Славчо Велков

Сделката за изтребителите ще е скандалът на годината според Славчо Велков

Все още имало редица неизяснени въпроси

Те припомнят и следващата ни главна цел - след придобиването на осемте самолета да се пристъпи към придобиване на още осем, така че да имаме до края на 2025 г. ескадрила от най-модерните и ефективни бойни многоцелеви самолети от поколение 4+, а именно F-16 V. Това ще ни осигури оперативна съвместимост и в перспектива - преход и към самолети от пето поколение, гласи позицията на Атлантическия съвет.

Ангел Найденов: Сделката за F-16 е в етап на "мълчаливо съгласие"

Ангел Найденов: Сделката за F-16 е в етап на "мълчаливо съгласие"

Той вижда театралност в оставката на Корнелия Нинова

Запознати с военната авиация припомнят, че за да бъдат въведени на въоръжение нов тип бойни самолети е необходимо да бъде обучен както летателен, така и наземен състав от пилоти, щурмани, инженери и др. техници, които летят и обслужват самолетите. Според световната практика е необходимо да се помисли предварително и за реакция при нужда от спешни ремонти, за което да бъде предвиждан както технически, така и финансов ресурс. При подобни сделки може да се изисква и офсет - възвръщане на част от парите в местната икономика.

Припомняме, на 16 януари депутатите дадоха мандат за правителството да започне преговори със САЩ за закупуване на самолетите, като за решението гласуваха 130 народни представители, а 84 бяха против.

На 7 май българска делегация, водена от зам.-министър Атанас Запрянов замина на САЩ, за да преговаря за закупуване на изтребителите.

Очаква се в двуседмичен срок американското правителство да предостави на българската страна проект на договор (LOA). Предвижда се цената за придобиване на първите осем самолета с пакет от необходимите бойни способности да е в рамките на 1,2 млрд. долара.