Бившият министър на отбраната Ангел Найденов подкрепи сделката за закупуването на американски изтребители F-16.

В студиото на БНТ той изрази мнение, че разликата в американската оферта и българските възможности за заплащане може да бъде обрана при последващи преговори между двете страни.

Той уточни, че БСП не се е обявявала против конкретен тип боен самолет, а водещото е била цената. Левицата обаче не оспорвала необходимостта от модернизация на българската армия.

Правителството е на ход и не бива да се бави за F-16, съветва АСБ

Правителството е на ход и не бива да се бави за F-16, съветва АСБ

Ценовите очаквания трябваше да бъдат реалистични още от самото начало

Найденов подчерта, че ясно е заявил своето мнение по въпроса и то почива, както на експертните мнения, така и на информацията му като министър и бивш министър на отбраната. Според него F-16 е добър избор, защото включва пълен пакет от бойни способности и не предполага скрити разходи или лицензиране от трети страни.

Американският конгрес одобри финансовата рамка за осем Ф-16 за България

Американският конгрес одобри финансовата рамка за осем Ф-16 за България

Очаква се в проекта за договор общата сума да бъде 1,2 млрд. долара…

Найденов обясни, че в момента сделката се намира на етап на "мълчаливо съгласие" - време, в което членовете на Конгреса имат възможността да се запознаят с параметрите на сделката и ако преценят, могат да възразят в случай на несъответствие според тях с интересите на САЩ или заявените количества боекомплекти. Срокът за това е 15 дни, след което трябва да се получи отговор от американска страна, а в рамките на 60 дни отново може да се преговаря за конкретните параметри.

Той уточни и от къде се появяват 923 милиона допълнителни средства спрямо заявената в офертата първоначална цена от малко над 2 млрд. лева.

Всъщност става дума за една пакетна цена, която съдържа първоначалната оферта и известен финансов буфер - сума, която да поеме евентуално увеличение на част от боеприпасите и въоръжението, ако има такова увеличение в периода на договаряне, и да бъде своеобразен финансов таван, който да изключва по-нататъшна необходимост от ново уведомление " , обясни Найденов.

Каракачанов: 1.8 млрд. лв. за нови изтребители е само рамка

Каракачанов: 1.8 млрд. лв. за нови изтребители е само рамка

И след получаване на договора продължават преговорите

Относно загубата на БСП на европейските избори той изрази мнение, че партията е загубила, защото кампанията е била сгрешена и е имало неспособност да се защити предизборната платформа на БСП.

Той определи като "абсурдна" персоналната битка между Корнелия Нинова и Сергей Станишев. Според него погрешен ход било и решението за напускане на парламента и 4-месечното им отсъствие. Найденов загатна и за известна подмяна на идентичността на БСП.

Той бе категоричен, че оставката на Корнелия Нинова е била логично следствие.

Аз намирам известна театралност в подаването на оставката на Корнелия Нинова и я разглеждам като един своеобразен опит за последващо оцеляване, коментира Найденов.

Гласуваното от Конгреса не е финалната цена, обясняват от Локхийд Мартин

Гласуваното от Конгреса не е финалната цена, обясняват от Локхийд Мартин

По думите на Джон Нилсън одобрението на Конгреса е важна стъпка в преговорите