Загубата на европейските избори ми тежи. Това заяви лидерът в оставка на БСП Корнелия Нинова пред bTV.

Тя подчерта, че няма да излиза с твърдението, че левицата е моралният победител на изборите и призна, че не е била готова за този резултат, а е очаквала социалистите да победят. Затова изходът от изборите я разочаровал.

Тя все пак настоя за обективен анализ на случилото се. Червеният лидер изтъкна, че БСП е единствената партия, която е повишила доверието към себе си спрямо предишните евроизбори, и то с 50 127 гласа. Всички останали партии били с по-ниски резултати, а най-много губели ГЕРБ.

В подкрепа на думите си Нинова посочи, че социалистите са единствените, които са спечелили един депутат повече на тези избори и са постигнали победа в 63 общини, като 2/3 от тях се управлявали от ГЕРБ.

Корнелия Нинова хвърли оставка

Корнелия Нинова хвърли оставка

БСП загубила балъшки сготвени избори - атакуваха опонентите на Нинова

На фона на Европа пък от 28 държави БСП се нареждала на 5 място - след Малта, Португалия, Испания и Кипър.

На европейско равнище българските социалисти стоим добре, заяви тя.

Запитана дали е взела решението да подаде оставка еднолично, Нинова бе категорична, че това е личен акт. Моята представа за морал и достойнство в политиката е, че първият носи отговорност, подчерта тя.

Социалистката отрече да е имало вътрешен натиск от страна на партията за това решение. Тя обясни, че когато е обявила, че остава, е имала предвид, че БСП не разполага с процедура за избор на председател, затова е искала първо да се изготвят правилата.

"Появиха се спекулации, че оставам, за да се бетонирам - да подготвя правила, които са ми удобни - това ми е неприсъщо. Аз не съм Бойко Борисов, който използва държавния ресурс в кампанията", заяви Нинова.

Нинова ще се бори отново за доверието на социалистите

Нинова ще се бори отново за доверието на социалистите

Лидер за първи път ще се избира пряко от цялата партия

На въпрос дали би подала ръка на хората от т.нар. вътрешна опозиция в партията, тя бе категорична, че би го сторила, стига да споделят обща цел.

Те искат стария устав, а аз искам промените да продължат напред, уточни социалистката и допълни, че въпреки разделенията по време на кампанията всички са работели заедно.

Тя заяви, че е привърженик на споделената отговорност. Според нея по места трябва да се направи анализ на резултатите след вота и местните структури сами да решат какви мерки да предприемат, а не да им се налага отгоре. Така се прави в демократична партия, посочи Нинова.

Запитана дали крайъгълният камък за разделението в БСП се е оказало отсъствието на Сергей Станишев в предложената от Нинова евролиста, тя коментира, че влизането му би трябвало да консолидира партията и да привлече повече гласове.

"Къде ни е победата тогава?", запита риторично тя.

Според нея истинската причина за състоянието на изборите била ниската избирателна активност.

БСП се връща в парламента

БСП се връща в парламента

Пленумът ще бъде не на 15, а на 16 юни

Негласуването е знак към нас, че не ни одобряват, заключи тя и допълни, че причината за загубата на БСП била, че социалистите вярвали, че ще да получат негативния вот срещу ГЕРБ.

Все пак Нинова изрази убеденост, че въпреки загубата политиката и поведението на БСП са правилни. Няма бързо и лесно да се промени системата и статуквото, но не бива да се отказваме, посочи тя.

На въпрос кого възнамерява да предложи за свой заместник, Нинова заяви, че все още не е решила и ще го обяви след Конгреса. Според изискването той трябва да е един от сегашните й заместници, т.е. изборът й ще бъде между Стефан Данаилов, Деница Златева, Кирил Добрев и Димитър Москов.

В заключение тя заяви, че изборът на нов председател и подготовката за местните избори могат да вървят заедно и това дори ще е стимулиращо.

БСП тръгва на избори за лидер

БСП тръгва на избори за лидер

Голямата тревога на столетницата е изборната активност