Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов отказва да е повече "звероукротител" на "моите партньори". Изрично Каракачанов подчерта, че изказва "моите партньори" в кавички. В интервю за Нова телевизия той коментира настоящите и бъдещите отношения в малката коалиция. Според Каракачанов от "Атака" не могат да преживеят ниските си резултати на европейските избори и то след една кампания, която е била упражнение на гърба на ВМРО.

Каракачанов поиска конкретно доказателства за това, че ВМРО са спечелили резултата си по нечестен начин и призова да се проверят резултатите на "Атака" например в секциите от махалата в Ямбол, в Буковлък и Монтана, където партията на Сидеров изпреварвала по резултат дори и ДПС.

Сидеров не иска каски, а сиво вещество под каските
Обновена

Сидеров не иска каски, а сиво вещество под каските

ВМРО искали да бъдат обявени за единствената патриотична формация

Каракачанов няма намерение да отговаря на глупави обвинения и да става наново звероукротител. Няма намерение и да държи никой насила в коалицията и няма смисъл да връзва нещо, което вече е скъсано. "Аз не мога да отговарям за някой, който не знае какво иска", посочи лидерът на ВМРО и допълни, че отговаря само за депутатите на своята партия.

"Няма как да седна с някого, който се е упражнявал 40 дни на "наш гръб" и това, че съм министър на отбраната, не ми дава основания да се държа като фатмак. Въпрос на възпитание е...", посочи Каракачанов.

Той изрично обаче посочи, че продължава да очаква пълен мандат на правителството, тъй като не вижда основание за разпускане на коалицията. ВМРО не искала нищо от коалиционните партньори. Партията имала молба само към ГЕРБ - да се направи ревизия на управленската програма и да се види какво е било свършено досега. Каракачанов даде и пример - трябвало преглед в частта за циганската престъпност. ВМРО не иска преразглеждане на коалиционното споразумение, стана ясно още по думите ми.

Водещите на сутрешния блок на Нова посочиха, че са имали уговорка за телефонно включване с Волен Сидеров, който да коментира думите на Каракачанов. Сидеров обаче отказал в последния момент.

Симеонов също не иска да умиротворява ОП

Симеонов също не иска да умиротворява ОП

Без "Атака" не може да има ОП според лидера на НФСБ

По повод скандала със Сидеров, който премина и на ниво разговор за изтребители, Каракачанов посочи пред bTV, че не разбира нападките на лидера на партньора в малката коалиция "Атака" Волен Сидеров за сделката за изтребителите Ф-16.

Според Каракачанов Сидеров няма право да се прави на разсеян, защото в преговорния процес за самолетите участва и министъра на икономиката Емил Караниколов, който е от квотата на "Атака" и който е подкрепил сделката.

Паси съветва да се мисли вече за F-35

Паси съветва да се мисли вече за F-35

От влизането в НАТО сме продали огромно количество оръжие на САЩ, без да купуваме

Припомняме, Сидеров заяви, че ВМРО е получила хубави резултати на евровота, защото ВМРО имали сключена сделка с американците за закупуването на Ф-16.

3 милиарда лева пари от данъкоплатци щели да отидат за самолетите.

Каракачанов е на мнение, че преговорите за изтребителите вече са минали Министерски съвет и са били гласувани в парламента. 3 милиарда бил абсолютният такава, в случай, че поискаме повее ракети или други екстри.

За сделката с американците военният министър възкликна: "Те ли са дошли да гласуват за ВМРО?"

Вицепремиерът коментира и бъдещето на Сидеров в парламентарната група на ОП, на която председател е именно Сидеров. Според Каракачанов Сидеров въобще не си върши работата като такъв - той не инициирал нито 1 законопроект, не ходил на работа и гласувал едва на 3% от процедурите.

Засега в ОП няма поставен въпрос за смяна на формата - дали "Атака" да си тръгне от коалицията. Възможно било обаче такъв въпрос скоро да се постави на масата заради подобни изказвания на Сидеров.

Каракачанов обясни, че партията му не иска повече тежест заради добрите си резултати. Споразумението било от 2017 година и сега трябвало да се придържаме към него. ВМРО няма да поиска нето повече субсидии, нито повече министри в кабинета.

Около предложението на МС партийната субсидия да бъде сменена на 1 лева Каракачанов коментира, че дебатът по темата в парламента тепърва предстои. Той се надява на разумно и продуктивно решение.

Иначе предложението на Борисов не било популистко.

Каракачанов припомни предложение на патриотите от 2017 година - субсидиите да бъдат намалено до 6 лева, но да се сложи и горен таван например 5 милиона лева.

"Този въпрос трябва да бъде изчистен по справедлив начин, с който обществото да бъде спокойно", каза още вицепремиера. Това решение можело да се предложи и днес от патриоти на заседанието на НС - то било добро обмислено още преди време.

БСП и ДПС не подкрепиха намаляването на партийната субсидия

БСП и ДПС не подкрепиха намаляването на партийната субсидия

Проектозаконът бе подкрепен в комисия от 10 гласа на депутати на ГЕРБ и ОП