Депутатите обсъждат промените в Закона за държавния бюджет, отнасящи се за партийните субсидии. С предложените изменения се намалява държавната помощ на 1 лев от 1 юли до края на настоящата 2019 година.

Причината за приемането на законопроекта е желанието на правителството да отговори на обществените очаквания, обясни мотивите шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. 

Пеевски предлага партиите да не получават субсидия
Обновена

Пеевски предлага партиите да не получават субсидия

Според него партиите фалират и при 5 лева субсидия на получен глас

Годишната държавна субсидия за политическите партии и коалиции за 2019 г. ще се преизчисли на базата на действителните гласове, получени от съответната партия или коалиция, умножен по размер от 11 лв. за един получен действителен глас за периода от 1 януари до 30 юни 2019 г. и в размер от 1 лв. за периода от 1 юли до 31 декември 2019 г.

С намаляването на партийните субсидии от 11 лв. на 1 лв. за действително получен глас ще се реализират по-малко разходи от държавния бюджет за финансиране на дейността на политическите партии и коалиции.

Бюджетната икономия за второто полугодие на 2019 г. би възлязла в размер на 14,6 млн. лв. За изпълнението на законопроекта няма да бъдат необходими допълнителни бюджетни средства. Фиксирането на субсидиите в размер 1 лв. за действително получения от партията или коалицията глас в годишен размер, считано от 1 юли 2019 г., ще намали разходите по държавния бюджет и редуцираният разход на бюджета за второто полугодие ще бъде само 1 460 402 лв

Намаляват партийната субсидия, но само за тази година

Намаляват партийната субсидия, но само за тази година

Така предложената промяна в Закона за държавния бюджет не урежда трайно въпроса

При така предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година при 44-ото Народно събрание би възлязла за последните две тримесечия на 2019 г. в размер на 1 460 402 лв., гласят мотивите на законовите промени.

Депутатът Йордан Цонев от ДПС коментира, че още от 2001 е поставен въпросът, като идеята за държавна субсидия е да се намалят зависимостите на партиите от бизнеса. От тогава се започна с 1 лев на глас, припомни депутатът от ДПС. В началото е запазена възможността за допълнителни финансиране. Ефектът от публичното финансиране е много подобен, според Цонев. Забранено е финансирането от фирми. Официално тези връзки са скъсани, смята той.

Според него парите, които партиите получавали от бюджета, се харчели прозрачно. У нас имало тежък данъчен механизъм за контрол на похарчените средства. Това трябваше да обясним на медиите и обществото, изтъкна депутатът. В закона било записано за какво могат да се харчат парите от субсидията. А референдумът за намаляването на субсидията бил върхът на популизма, по мнението му. В Европа финансирането е публично през бюджета, допълни Йордан Цонев.

Вие искате 1 лев субсидия на глас, те си гласуват 11 лева и накрая получават 13,23 лв.

Вие искате 1 лев субсидия на глас, те си гласуват 11 лева и накрая получават 13,23 лв.

2,5 млн. българи, гласували "за" 1 лев субсидия, не били достатъчни, за да е валиден референдумът, а на предишните евроизбори за всички кандидати гласуваха общо 2 239 430 души

В Германия имало и друг стълб на партийно финансиране освен 1 евро на глас. И държавата давала за германските партии. Партийният живот не можел да не се финансира.

Цонев отново каза, че се "гледало на боб" колко да е субсидията. Как стигнахме до този 1 лев, недоумява Йордан Цонев. Според него обществото не е доволно от работата на партиите и затова иска намаляване на субсидията.

ДПС иска дискусия по темата. Иначе това е откровен, много див популизъм, опасява се той. Депутатът прогнозира, че тази тема ще влезе и в европейските доклади. Като контра на предложеното Йордан Цонев предложи нула лева субсидия. 

Томислав Дончев за субсидиите за партиите: Налагат се и неконвенционални решения
Обновена

Томислав Дончев за субсидиите за партиите: Налагат се и неконвенционални решения

Гнусно е, че къщи за гости са отишли при роднини, обясни вицепремиерът

Червеният депутат Драгомир Стойнев обясни, че БСП е за намаляване на партийната субсидия, но това да не застрашава функционирането на партиите. Предложенията в настоящия им вид щели да доведат до заличаване на партиите.

БСП ще се противопоставят на заличаването на партиите, тъй като това е застрашаване на демокрацията. Управляващите не търсели устойчиво решение. Ние от БСП ще се противопоставим, изтъкна Стойнев.

Според Стойнев иначе трябвало да се намалят парите за партиите, защото има партии, които не успявали дори да си изхарчат парите. Левицата също поиска дебат по темата, за да не се застраши политическият живот в страната. Стойнев настоя да се намери най-правилното решение. Според него управляващите подхождали детински

Проблемът с партийните субсидии не е в закона, а в изпълнението му според Зарков

Проблемът с партийните субсидии не е в закона, а в изпълнението му според Зарков

Според Десислава Атанасова проблемът е от много години

Тома Биков от ГЕРБ се заяде с левите, които уж се оказали омърсени от надвзетата субсидия, която им дали.

Хората излязоха и гласуваха, отчете Биков визирайки референдума. По думите на депутата "резултатите от референдума се превърнаха в политически факт", а с предложението си за субсидия от 1 лев герберите искали да кажат, че не те раздават субсидиите. Депутатът също очаква дебат. Не е съгласен едната част от залата да бъде обвинявана в чорбаджийство. Никой от ГЕРБ няма желание българската политическа система да се олигархизира, подчерта Тома Биков.

От ГЕРБ захапаха и левицата за партийната субсидия. Хората на Бойко Борисов държат парите на партията на депозит и знаели къде са, а червените ги кътали по чекмеджета и после се чудели и къде са.

Не на бухалките, не на рисковете за политическата система, призова социалистът Румен Гечев. Нямало да има фирма, която да обяви, че ще финансира опозицията, защото щяла да бъде ударена първо с малката, а после и с голямата бухалка.

След дебатите в крайна сметка предложението мина. "За" бяха 117, 90 бяха против - БСП и ДПС.

Законовите промени за партийните субсидии - хаотични и не решават проблеми

Законовите промени за партийните субсидии - хаотични и не решават проблеми

От "Прозрачност без граници" призовават за задълбочена дискусия по въпроса

Припомняме, информацията за нарушенията е подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

По този начин партийната субсидия за получен глас вместо определените в бюджета 11 лв. е станал 13,23 лв. на глас.

Според Закона за политическите партии, държавна субсидия се отпуска ежегодно от централния бюджет на политическите партии и коалиции, които са регистрирани в ЦИК за участие в избори. Условието е да са участвали в последните парламентарни избори и да имат избрани народни представители.

След като информацията бе публикувана, по нея се сезира и главният прокурор Сотир Цацаров.

В същия ден председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че няма нарушение при определяне на партийните субсидии.