"Идват избори - да спасим един ключов министър и да удържим народния гняв". Това написа във "фейсбук" профила си шоуменът Слави Трифонов по повод днешното предложение на премиера Бойко Борисов партийна субсидия да стане 1 лв.

По думите му сега било най-подходящото време заради предстоящите местни избори. Той уточнява, че това се е случило на 942-я ден от провеждането на националния референдум, на който над 2,5 милиона българи са поискали 1 лев субсидия за партиите на получен глас.

Трифонов подчертава обаче, че ако не било установено престъплението с незаконно надвзетите пари от партиите, това предложение можело да се случи далеч след този ден.

Борисов предложи 1 лв. партийна субсидия
Обновена

Борисов предложи 1 лв. партийна субсидия

Лично дойде в Народното събрание, а спечелил изборите като кмет без нито един лев

Шоуменът припомня в публикацията си, че от 6 ноември 2016 г., когато се проведе референдумът, до днес Народното събрание не е обсъждало и гласувало самостоятелно предложение за 1 лев партийна субсидия.

По думите му до този момент правителството на Бойко Борисов е изготвило три републикански бюджета - за 2017 г., за 2018 г. и за 2019 г. и нито веднъж в тези три бюджета Борисов и финансовият министър Горанов не са предложили 1 лев субсидия.

Слави Трифонов подчертава, че субсидията за партиите се предлага и гласува ежегодно със Закона за държавния бюджет, като и в трите години правителството е предлагало 11 лева субсидия, а Народното събрание одобрявало без дебати.

"Воля" подкрепят намалението на субсидиите

"Воля" подкрепят намалението на субсидиите

Според него, ако промяната в закона бъде контролира няма опасност от зависимост

По думите му дебат е имало само в края на 2016 г. когато депутатите Мартин Димитров и Петър Славов предложили таван на партийната субсидия в размер на 1,6 млн. лв. за всяка отделна партия или коалиция. Предложението им обаче било отхвърлено.

"Ако беше прието, през 2017 г. и 2018 г. ГЕРБ щеше да получи партийна субсидия от около 1,40 лв. на получен глас. ГЕРБ обаче избраха да получават по 13,23 лв. на глас", пише още Трифонов.

Според него Борисов излъгал още след референдума, че ще работи за намаляване на партийната субсидия, а днес заплашва, че с 1 лв. субсидия партиите ще изпаднат в зависимост и ще останат без пари.

"Давайте да зажалим, че партиите, които в момента взимат субсидия, ще трябва да почнат да харчат от спестените си 50 милиона лева", изтъква водещият.

По думите му сега и на депутатите на ГЕРБ няма да им е лесно, защото 3,5 милиона българи гласуват за нещо и те не го приемат, а същото се предлага от "един човек от Банкя - и всички клякат".

Войводите обмислят варианти за финансирането на партиите

Войводите обмислят варианти за финансирането на партиите

Големите партии не могат да изхарчат парите при финансиране на глас

Припомняме, че по-рано днес в кулоарите на парламета от "Воля" заявиха, че подкрепят намаляването на субсидиите.  Войводите пък обясниха, че обмислят варианти за финансирането на партиите. 

Преди дни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави", че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" - неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

Цацаров проверява партийните субсидии

Цацаров проверява партийните субсидии

Искат информация от МФ, ЦИК и Сметната палата

Припомняме, през 2016 г. Слави Трифонов инициира подписка за провеждане на референдум, която беше подкрепена от над половин милион българи. Предвиждаше се той да включва шест питания, които да бъдат поставени заедно с гласуването за президент. Един от въпросите беше свързан именно с партийните субсидии. Гражданите трябваше да решат дали подкрепят годишната държавна субсидия на политическите партии и коалициите да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори.

При провеждането на референдума през ноември по въпроса се произнесоха над 3 милиона българи, като резултатите бяха красноречиви. Общо 2 516 957 души се обявиха "за" идеята срещу едва 523 703, които бяха против.

Вие искате 1 лев субсидия на глас, те си гласуват 11 лева и накрая получават 13,23 лв.

Вие искате 1 лев субсидия на глас, те си гласуват 11 лева и накрая получават 13,23 лв.

2,5 млн. българи, гласували "за" 1 лев субсидия, не били достатъчни, за да е валиден референдумът, а на предишните евроизбори за всички кандидати гласуваха общо 2 239 430 души

Дни по-късно обаче от ЦИК съобщиха, че не достига под 1%, за да бъде референдумът задължителен. Слави Трифонов обвини Комисията в "чудовищна манипулация", но след близо половин година ВАС се произнесе окончателно в полза на ЦИК.

Така въпросите от референдума отидоха за обсъждане в Народното събраниеи въпреки че при последното си подаване на оставка премиерът Борисов се зарече да изпълни народната воля, реално обсъждане на въпросите в пленарна зала нямаше. Самият Борисов не веднъж се е изказвал против идеята за субсидия от 1 лев на глас именно с аргумент, че по този начин партиите ще станат зависими от икономически субекти.

Партиите връщат изплатените им в повече субсидии
Обновена

Партиите връщат изплатените им в повече субсидии

Разпореждането е на ВАП към министър Горанов и обхваща периода 2016 - 2018 г.