С аплаузи лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова бе посрещната на извънредния Конгрес на столетницата. Извънредното заседание се провежда, след като тя хвърли оставка след загубата на евровота.

Конгресът започва по традиция с химните на България, ЕС и Интернационала. Постъпило е предложение от Пазарджик Корнелия Нинова да оттегли оставката си. От "Младост" в София пък са поискали тя да се оттгели от поста. От тази партийна структура не искат пак избор за лице, както настоява тя.

Столетницата не била готова за пряк избор. Чавдар Георгиев пък настоя за промени в устава.

В отговор Георги Свиленски заяви, че не иска промяна в устава. Какво се крие зад тази точка, попита червеният депутат. Той посочи поименно хората, които искали да поставят Нинова в зависимост - Димитър Дъбов, Георги Гергов, Ваня Добрева. Според него тя (Корнелия Нинова) се е оттърсила от тези зависимости.

Красимир Янков има подкрепа на леви структури да оглави БСП

Красимир Янков има подкрепа на леви структури да оглави БСП

Според него партията има нужда от нов стил и метод на работа

Уставът ни е Конституцията на партията, изтъкна Свиленски. Той е категоричен, че за промени в устава трябва да се пита партията, а не да се произнася Конгресът.

Дъбов не се даде и захапа Свиленски, че преди бил най-близък до Михаил Миков, а сега бил в обкръжението на Нинова.

Ваня Цанкова от Пазарджик посочи, че партията трябвало да отиде единна на местния вот. Затова организацията иска Нинова да оттегли оставката си. И Казанлък даде вот на доверие на лидера си в оставка.

Според Румяна Друмева, председател на БСП-Казанлък, Нинова вдъхнала надежда и кураж на социалистите, дръпнала ги като локомотив. Затова от организацията в Казанлък искат днес мощна подкрепа за Корнелия Нинова. И Хасково се обявиха против оставката й.

Весела Лечева изтъкна, че Велико Търново подкрепя линията на партийното ръководство. Крачките са напред, подчерта тя. Призовавам ви да се вслушате в нашите гласове и да оттеглите оставката си, обърна се към Нинова.