На БСП й е необходим модерен лидер, който да обедини партията, а не да създава вътрешни конфликти.

Това заяви пред bTV лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, която е бивш депутат от БСП след като на партиен пленум по-рано през деня лидерът на Левицата Корнелия Нинова подаде оставка.

Корнелия Нинова хвърли оставка

Корнелия Нинова хвърли оставка

БСП загубила балъшки сготвени избори - атакуваха опонентите на Нинова

"Сергей Станишев измисли практиката да бъдат изчиствани листите от негови конкуренти, това се отнасяше не само за "Позитано"20, но и за регионите. Така БСП остана без потенциални кандидати за кметове в градовете. В продължение на години бяха смачкани няколко ръководства на младежки организации", каза Дончева.

Според Дончева избирането на Елена Йончева за водач на евролистата, с цел да се елиминира Сергей Станишев, е бил изключително лош ход на Корнелия Нинова.

Нинова ще се бори отново за доверието на социалистите

Нинова ще се бори отново за доверието на социалистите

Лидер за първи път ще се избира пряко от цялата партия

Оставката на Корнелия Нинова като председател на БСП решава важни въпроси, смята Дончева. Левицата е била длъжна да победи ГЕРБ на изборите за Европейски парламент.

"БСП казва, че е единствената опозиция, но това не я прави нито единствена, нито опозиция. Това я прави удобен противник на ГЕРБ, ако тя е в лоша организационна кондиция, в немощ като идеи и парламентарна практика", каза Дончева.

Според лидера на "Движение 21", БСП се нуждае от далновидно ръководство, със стратегическо мислене, тактически усет и обединение. Дончева допълни, че в левицата има тежки вътрешни конфликти, които са се отразили на изборния резултат от евровота.

"БСП беше длъжна да победи ГЕРБ, защото България не може да живее твърде дълго време в това статукво, под знака на простотията, кражбата и лъжата. Аз знам, че българите харесват това статукво поради много причини", посочи Дончева.

По думите ѝ, БСП трябва бързо да се консолидира, въпреки кадровото наследство на партията. "Тази партия застарява стремглаво, не може твърдото ядро на партията да бъде едва ходещо. Това не се дължи нито на Нинова, нито на Миков. Това се дължи на проспаното време от Сергей Станишев", допълни бившият член на левицата.