Аз създадох този хаос и аз ще подредя нещата. Тази заявка даде Корнелия Нинова по време на Конгреса на столетницата.

Лидерът в оставка излезе на трибуната в зала 1 на НДК. Изслушайте ме ,моля, започна тя. Преди три години ме избрахте за председател с ясна програма, припомни Корнелия Нинова. Правителството на Бойко Борисов е вредно за България и я води към катастрофа, подчерта тя. Партията отказала договорки за власт и пари.

Нинова смята, че е дала самочувствие на червените. По думите ѝ левицата спечелила президентския вот, увеличила депутатите и евродепутатите си. Всичко това БСП постигнала при натиск от страна на властта.

Ние сме на прага на криза с неизвестен край, предупреди Корнелия Нинова. Поводът за нея съм аз, призна тя. Веднага след евровота Георги Гергов и други настояли за оставката й. Нинова подчерта, че нямало театралност и емоция в оставката й. Моралът не й позволил да се крие зад колективна безотговорност, както се случвало преди.

Тя запита къде е сгрешила и отговори,че грешката й е в преценката за последствията от оставката.

БСП в спор "за" и "против" оставката на Нинова
Обновена

БСП в спор "за" и "против" оставката на Нинова

Нинова като локомотив дръпнала столетницата

Нинова изтъкна, че в борбата за бащина дружина партията ще остане без дружина. Тя иска лидерска битка пред членовете на левицата. С искането си за пряк избор Нинова отворила кутията на Пандора. За тези седмици задкулисието и бизнес интересите нахлули в партията.

Не очаквах, че ще отприщя такъв бент, сподели лидерът на левите в оставка. Усилил се натискът да се спре модернизацията на партията. Корнелия Нинова опроверга твърденията, че са изчезнали парите от касата. По думите ѝ различни икономически лобита се опитвали отвън да се бъркат в партийните дела. 

Затворете си портфейлите, призова я. БСП не се продава, БСП не е стока, БСП е кауза, изтъкна лидерът. Тези бизнесмени можели да купят няколко търговци, но зад партията стоели много. Нинова обеща да бъдат изгонени търговците от храма, но няма да позволи завладяването й.

Красимир Янков има подкрепа на леви структури да оглави БСП

Красимир Янков има подкрепа на леви структури да оглави БСП

Според него партията има нужда от нов стил и метод на работа

Аз имам много трески за дялане, стилът ми е силов, липсва ми гъвкавост, призна тя. Никога обаче не съм пренебрегвала колективното начало в партията.

Корнелия Нинова обясни как е защитила позицията си срещу джендър идеологията. Тя подчерта, че сега пред партията идва предизвикателството на местния вот. Според нея криза на лидерството преди изборите няма да донесе успех по места. Може да доведе до блокаж на партията.

Имаме потенциал, не може да го рискуваме, заяви още Корнелия Нинова. Битката на лобитата започна, недоволна е тя.

Лидерът в оставка се обърна към тези, които са се срещали по кафета, ресторанти и офиси "Още не съм умряла и наследството не е открито. Чакайте, не бързайте". Ще имате възможност, но не сега и не на този Конгрес, подчерта тя и не си даде оставката. Залата избухна в аплаузи.

Георги Първанов: БСП няма шанс с политиката на изолация

Георги Първанов: БСП няма шанс с политиката на изолация

По думите му за да ти повярват хората, трябва да имаш идеи за управление

Пред избора на личното его или бъдещето на червените, тя избира второто. Не отваряйте кутията на Пандора преди местните избори, настоя Нинова. Аз съм тук, върнах се, изтъкна тя и настоя за пряк избор след вота. Скъпи социалисти , отърсете се от стреса, обърна се към актива. Настоя още за активна работа за местния вот.