"Ние ще загубим местните избори, т. е. то е трудно да ги загубим, при положение че те до такава степен са загубени по време на предишните местни избори, но при всички случаи резултатът ще бъде по-добър, но няма да бъде успех и победа."

Така бившият енергиен министър Румен Овчаров коментира пред Би Ти Ви шанса на левицата да се пребори за успех на местните избори наесен.

Затова той иска да се намери разумния подход по време на конгреса на БСП, да се консолидира това, което е възможно да се консолидира, да се върви напред и да се печелят изборите, ако ще се печелят, и да се види какво правят с управлението на държавата.

"Няма настроение в партията след всички тези неща, които се получават", отчете той и посочи, че самият Бойко Борисов също имал притеснения за изборите с намаляването на субсидиите.

Нинова призова другарите от БСП да се ограничат с етикетите

Нинова призова другарите от БСП да се ограничат с етикетите

Витанов бил избран от червените евродепутати с тайно гласуване

По отношение на вчерашния пленум на столетницата, Овчаров не мисли, че нещо важно се е случило на пленума, а той просто бил продължение на останалите пленуми, които се случват напоследък в БСП.

Ако има нещо, което притеснява Овчаров, това е, което ще се случи на конгреса и след конгреса. По думите му цялата истерия с оставките, която се разгръща 10 дни след изборите за Европейски парламент, била абсолютно необоснована и излишна.

"Аз този филм съм го гледал през 1996-1997 година, когато една група хора, обладани да свалят лидера на БСП, го свалиха, т. е. той си подаде оставката, но самите те не получиха това, което искат", отбеляза Овчаров, припомняйки действията на Жан Виденов.

Нинова: Нищо не се е променило, успокойте се
Обновена

Нинова: Нищо не се е променило, успокойте се

25 души внесли идеи за промяна на устава на БСП

"БСП, начело с хора като Георги Гергов, Георги Пирински, Димитър Дъбов, Сергей Станишев, Михаил Миков - няма бъдеще. Тези хора са минало за партията. Ако Корнелия направи нещо, това е, че тя промени партията. Извади я от задкулисието на 2013-2014 г., извади я от безвремието на 2014/2015 г. Сега БСП е опозиция и алтернатива. Връщането на БСП в онова блато не дава никаква перспектива нито за държавата, нито за младите хора, нито за БСП. Затова влизането на тези млади хора е плюс и трябва да се радваме на това", коментира той.

Според него добрата новина е, че БСП не е в управлението на държавата и няма опасност да се хвърли партията и държавата в безвремие. Сега има друга опасност - да се създаде тежък юридически блокаж, прогнозира Овчаров.

Той посочи, че няма причина да се драматизира с оставките и Нинова е виновна за това. "Подадената оставка от Корнелия Нинова беше прибързана, но въпросът е как излизаме от тази ситуация", подчерта Овчаров.

Той изтъкна, че със създаваните все нови и нови врагове, това ще доведе до края на управлението на Нинова. По думите на Овчаров "трябва да се освободим от усещането, че лидерите на БСП са незаменими".

Бившият енергиен министър заяви, че защитава Нинова, защото тя защитава принципни позиции. Според Овчаров обаче няма как да се спечелят евроизборите, при положение, че "се обявяваш срещу корупцията и задкусилието, избираш Елена Йончева за водач на листата и да се опитваш да натикаш на второ място Сергей Станишев е неразумно. Затова трябваше да бъде направен по-разумен ход".

Станишев атакува остро Нинова

Станишев атакува остро Нинова

Включително за налагането на Петър Витанов за водач на БСП евродепутатите

Овчаров твърди, че АЕЦ "Белене" е неизбежен, но друг е въпросът, че не се вижда някой да прави нещо реално. 

Каква е тази процедура по търсене на инвеститор, недоумява той. Румен Овчаров прогнозира, че нищо не е тръгнало и никакъв стратегически инвеститор няма да дойде с тази процедура.

"Аз влязох в енергетиката с тази тема и сега излизам", пошегува се той.

Поканите за АЕЦ "Белене" са изпратени до потенциалните инвеститори

Поканите за АЕЦ "Белене" са изпратени до потенциалните инвеститори

Правителството ще развива ядрената енергетика, увери енергийният министър