Очаквам конгресът да убеди Корнелия Нинова да остане, но и да се възстанови накърненото колективно начало в начина на функциониране на БСП. Такъв коментар направи лидерът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев пред журналисти преди пленума на столетницата на "Позитано" 20.

По отношение на избора на Петър Витанов за водач на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, Станишев заяви, че това е продължение на поредицата от политически нелогични решения, които бяха наложени от Корнелия Нинова. Той не е чул никакви мотиви и аругменти за решениято Нинова.

Георги Гергов с "остри стрели" срещу ръководството на БСП

Георги Гергов с "остри стрели" срещу ръководството на БСП

След като Петър Витанов беше избран за водач на делегацията на БСП в ЕП

По думите му във връзка с предстоящото заседание на Националния съвет, той не е видял анализ, а по-скоро дейности, които са правени във връзка с кампанията, без истинска задълбоченост и отговор на въпросите, които вълнуват всички - защо социалистите отново са загубили евроизборите.

"Ако не се направи анализ, това означава замитане на съществуващи проблеми под килима. Това не е в интерес на БСП", посочи Станишев.

Той изтъкна, че изборите не се печелят за месец, а отношението на хората се печели с години, но когато "обясняваш колко вредни са слънчевите лъчи, искаш на 26 май всички хора да излязат да гласуват, няма как да стане".

В БСП се позовават на Ленин: Преди да се обединим, трябва да се разделим

В БСП се позовават на Ленин: Преди да се обединим, трябва да се разделим

Социалистите трябвало да си кажат всичко, най-вече къде не са успели

Той посочи евроскептичната реторика и посланията като част от ниската избирателна активност на евроизборите.

Вътрешното разделение в партията също изиграло роля за загубата на социалистите на евроизборите. Не се постигнала и екипност по време на евроизборите, посочи Станишев.

"Важно е да се проведе дискусия за истинския анализ, направени ли са верните изводи и способни ли сме да променим това, което ни е попречило, за да можем да спечелим местните избори", коментира Станишев. Според него всичко друго би било театър, но очаква да продължи и по време на конгреса.

От своя страна социалистът Ангел Найденов коментира решението на Нинова да определи Петър Витанов за водач на делегацията на евродепутатите на БСП като "поредният конфронтационен ход както по отношение на една част от БСП, така и по отношение на Станишев". Според него това е един неуместен и необоснован ход, който няма да донесе престиж и място на делегацията на БСП в Европейския парламент.

На въпрос дали конгресът може да не приеме оставката на Нинова и тя да остане, Найденов заяви: "Всичко е възможно". По думите му обаче оставката на Нинова е театралност и последен опит за оцеляване на върха на БСП.

Атанас Мерджанов също оцени избора на Петър Витанов за водач на делегацията на социалистите в ЕП като поредната нелогична стъпка на ръководството на социалистите. Според него няма нищо по-нормално лидерът на ПЕС да бъде лидер на социалистите в Европейския парламент.

Георги Пирински допълни, че основното, което трябва да определя отношението на всеки от членовете на Националния съвет на БСП, е как да бъдат спечелени местните избори. Според него най-добре би било при подадена и констатирана оставка на председателя на БСП, Националният съвет на партията да избира заместник-председателя. Той отказа да коментира името на Калоян Паргов за евентуален следващ председател на столетницата.