"Реализацията на АЕЦ "Белене" ще увеличи енергийната сигурност не само в България, но и в целия регион. Това е добра възможност да се реши важният въпрос, свързан с прехода към нисковъглеродна енергетика - трайна тенденция в целия Европейски съюз.".

Това заяви енергийният министърът Теменужка Петкова при откриване на международната конференция "Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност" във Варна.

Припомняме, в интервю пред руската агенция ТАСС президентът Румен Радев заяви очакването си проектът АЕЦ "Белене" да бъде финализиран.

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

Румен Радев пред ТАСС: АЕЦ "Белене" ще бъде завършена

В проекта са вложени 3 млрд. лева, изтъкна президентът

Според Петкова има напредък по процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Теменужка Петкова съобщи също, че поканите за участие до потенциални инвеститори вече са изпратени.

Тя се надява, че изборът на стратегически инвеститор може да приключи успешно в съответствие с определените от Народното събрание параметри.

Припомняме, срокът на подготвянето на процедура за избор на стратегически инвеститор бе до 31 октомври 2018 г. До тогава Петкова трябваше да предложи и възможности за структурирането на проекта.

По думите на енергийния министър, правителството ще продължи да полага усилия за развитие на ядрената енергетика, защото тя осигурява енергийна сигурност, чиста и беземисионна енергия на достъпни цени. Според енергийния министър ядрената енергетика е ключов отрасъл на българската икономика. Той е от стратегическо значение за енергийната сигурност на страната и на целия регион.

На варненския енергиен форум се обсъжда ролята и бъдещето на ядрената енергетика във връзка с безопасната и надеждна експлоатация на ядрени съоръжения, както и постигането на целите на нисковъглеродна икономика.

Инвеститорът за АЕЦ "Белене" е предопределен, убеден Румен Овчаров

Инвеститорът за АЕЦ "Белене" е предопределен, убеден Румен Овчаров

Според него инвеститорът ще има политически, а не икономически интерес

Обявяването на процедурата и официална поканата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" бе публикувана на 22 май 2019 г., в Официален вестник на ЕС. В 90-дневен срок кандидатите трябва да заявят своето участие. Срокът за приключване на процедурата е 12 месеца.

Припомняме също, че през 2010 г. мнението на ГЕРБ за АЕЦ "Белене" бе, че това е "Гьол за 800 млн. лева".Две години по-късно от БСП увериха, че нямало гьолове в АЕЦ "Белене".

"Уверена съм, че България ще продължи успешното развитие на ядрената енергетика като гарант за националната, регионалната и европейската енергийна сигурност", допълни енергийният министър.

Развитието на ядрената енергетика е един от най-важните приоритети на правителството в енергийната сфера, изтъкна Петкова.

Тя припомни, че е удължен ресурсът на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" и са изпълнени мерките за шести блок.