Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че проектът АЕЦ Белене ще продължи, ако има европейски инвеститор и това бъде европейски проект.
Според него иначе е безпредметно данъкоплатците да дават повече пари.

Той посети площадката на АЕЦ Белене заедно с министър Трайчо Трайков и шефа на НЕК Красимир Първанов.

На площадката зее дупка, пълна с вода, посочи Борисов и добави - този гьол струва 800 милиона лева. Общо на площадката от 1981 г. досега са похарчени 1,2 милиарда лева, изтъкна премиерът.

Борисов допълни, че за консултанта по проекта „Белене" са предвидени един милиард лева възнаграждение.
А колко знайни и незнайни са прибрали пари от тук, от българския данъкоплатец, попита той и добави, че още днес ще говори с главния прокурор и ще поиска много пълна и обстойна проверка.

Премиерът добави, че ценното на площадката е, че имаме европейско разрешително за строителство на ядрена централа при наличната технология, както и станалите необходими разрешения.

Когато моят предшественик е правил третата първа копка за този гьол, са казали, че  струва четири милиарда лева, добави Борисов и коментира, че по начина, по който са вземали парите и са харчили, цената може да достигне и 50 милиарда.

Аз съм категоричен, че няма да заровя още два милиарда, ако няма стратегически европейски инвеститор, подчерта още един път той.