Няма как да се работи с потенциалните стратегически инвеститори за изграждането на АЕЦ "Белене", докато не се даде стартът на процедурата.

Така енергийният министър Теменужка Петкова отговори на въпрос какво се случва с процедурата за АЕЦ "Белене" след участието си на осмата регионална конференция "Дневният ред на енергийното развитие на региона - приоритети, технологии, пазари".

Петкова обясни, че процедурата за АЕЦ "Белене" трябва да бъде преведена на всички езици на държавите членки на ЕС и до края на май или първите дни на юни да бъде публикувана. Тогава започва да тече срокът за подаване на заявленията, който е 90 дни от дата на публикуване в официален вестник на Европейския съюз.

Компанията ще се избере в хода на преговорите и енергийният министър смята, че в рамките на стартирането на преговорите с потенциалните стратегически инвеститори, се очаква да бъде ситуирана проектната компания. "Това е по-добрият за България вариант", посочи тя.

Ако не задвижим „Белене“, НЕК фалира, предупреди Петкова

Ако не задвижим „Белене“, НЕК фалира, предупреди Петкова

Двама кандидати да строят „златната кокошка” АЕЦ Белене

Запитана каква е дупката на енергетиката, тъй като по думи на Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум имало 5 млрд. лв., Петкова отбеляза, че не знае откъде той борави с подобни данни и припомни с какъв дефицит е поела енергийния сектор през ноември 2014 г.

По думите й в НЕК тарифният дефицит е намален и свит до минимално количество на базата на настоящата ситуация. Това, което трябва да се случи оттук нататък, според Теменужка Петкова е да се върви към пълната либерализация на електроенергийния пазар. За да се случи това обаче, трябва да бъдат предприети мерки по отношение на тарифния дефицит.

Тя изтъкна, че има още важни детайли, които трябва да бъдат изяснени. По отношение на ТЕЦ "Марица-изток 2" било депозирано писмо до Европейската комисия с ясната заявка да бъде увеличен капиталът на дружеството, с размера на задълженията, които има към Българския енергиен холдинг (БЕХ). Петкова посочи, че задълженията произтичат само от разходите, които са направени през последните 3 години за закупуване на емисии.

Петкова: България има ресурс да произвежда енергия от въглища за 60 г. напред

Петкова: България има ресурс да произвежда енергия от въглища за 60 г. напред

Развитието на пазара е възможно с повече от 1 източник на природен газ

Енергийният министър припомни, че било получено писмо с допълнителни въпроси от Европейската комисия, на които трябва да се отговори до 20 дни. Комисията питала различни неща, които да й дадат информация как действа Българския енергиен холдинг (БЕХ).

"Ще бъдат предприети действия, които да защитават интересите на българската държава, но и интересите на инвеститорите. Никой няма да предприеме действия, които да нарушат по някакъв начин интереса на някого", обеща Петкова.

На въпрос кога американските централи ще започнат сами да си купуват емисиите, а не НЕК и българската държава да ги купува, енергийният министър подчерта, че това ще се случи, когато бъде постигнато съгласие как ще се върви оттук нататък.

С ЕК обсъждат капитализация на дълга на ТЕЦ "Марица Изток 2"

С ЕК обсъждат капитализация на дълга на ТЕЦ "Марица Изток 2"

До края на юни ЕСО ще анализира пазара на електроенергия