"В следващите години занапред България ще продължи да разчита на централите, които произвеждат електрическа енергия от въглища". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова при откриването на осмата регионална конференция "Дневният ред на енергийното развитие на региона - приоритети, технологии, пазари".

Петкова изтъкна, че използването на централите, които произвеждат енергия от въглища, е гаранция за енергийна сигурност и диверсификация. Според нея имаме такъв ресурс за следващите 60 години.

По думите ѝ темата за доставката на природния газ също е важен приоритет на правителството, свързан с диверсификацията на източниците и маршуритите за доставка на природен газ. Петкова посочи, че като разполагаме само с един източник за доставка, трудно може да говорим за развитие на пазара на природния газ.

Енергийният министър се надява да имаме и друг, различен доставчик на природен газ. В рамките на следващата седмица ще бъде даден стартът на строителството на интерконектора Гърция-България. С реализацията на проета 1/3 от потреблението на природен газ ще бъде от друг, различен източник за доставка, изрази увереност тя.

"Това ще бъде реална диверсификация и доставка на природен газ", отбеляза Петкова.

По думите ѝ темата за енергетиката е изключително важна, защото всички знаем колко е важен енергийният сектор за икономиката и за гражданите. От развитието на енергийния сектор зависи до каква степен ще бъде конкурентноспособна икономиката ни, икономиката на Европейския съюз и до каква степен ще успеем да се преборим с климатичните промени, за да гарантираме живота и здравето на хората, поясни енергийният министър.

Тя акцентира, че България като член на Европейския съюз спазва основните цели и приоритети на съюза - функциониращ енергиен апазар, гарантиране на енергийната сигурност и насърчаване на мерките за развитието на енергийната ефективност.

Енергийняит министър изрази увереност, че с успешното приключване на преговорите за директивата за енергийната ефективност, с регламента, свързан с дейността на регулаторите и с регламента за управление на пазара в следващите години ще дадат визията и развитието на енергетиката.

Гръцка компания строи газовата връзка България – Гърция

Гръцка компания строи газовата връзка България – Гърция

За 144 850 000 евро