АЕЦ "Белене" не може да бъде реализиран без участието на Росатом, които са конструктори на оборудването. Това е заявила министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпроси от посланиците на ЕС у нас по темата "Белене".

Заявката за задължително участие на Росатом в проекта АЕЦ "Белене", който правителството "Борисов" 3 размрази миналата година, става ясна от отговорите, които news.bg изрично поиска и получи от Министерство на енергетиката, след като в прессъобщението на ведомството не се предоставяха подробности.

Припомняме, по-рано днес Петкова проведе среща с посланиците на ЕС по инициатива на Румънското председателство на Съвета на ЕС. В хода на срещата Петкова запозна посланиците на ЕС с приоритетите пред родната енергетика. Посланиците са отправили към министъра повече от 15 въпроса, като основният им интерес е бил свързан с проекта за АЕЦ "Белене" и цените на електроенергията на борсата.

Посланиците на ЕС разпитват Петкова за АЕЦ "Белене"

Посланиците на ЕС разпитват Петкова за АЕЦ "Белене"

МЕ иска въглищните централи да работят със сигурност до 2030-та, с хоризонт до 2050 г.

На въпрос на какъв етап е процедурата за избор на стратегически инвеститор за централата Петкова е посочила, че намерението на българското правителство е процедурата да стартира до края на месец февруари.

По думите на Петкова процедурата ще бъде проведена съгласно всички условия, поставени от Народното събрание - проектът да се реализира изцяло на пазарен принцип, без държавни или корпоративни гаранции, както и без договори за преференциално изкупуване на произведената електроенергия.

На въпрос кои компании са заявили интерес към проекта до момента Петкова е обяснила, че засега има интерес от страна на китайската CNNC, Корейската Хидро Атомна енергийна корпорация KHNP, френската "Фраматом", американската "Дженерал електрик".
Разговори са водени и с посланика на Черна гора у нас Снежана Радович, допълнила тя.

Реалният интерес обаче ще бъде ясен след старта на процедурата.

Министър Петкова обясни пред МВФ, докъде сме стигнали с проекта "Белене"

Министър Петкова обясни пред МВФ, докъде сме стигнали с проекта "Белене"

Посочи и компаниите, които проявяват интерес към проекта

Припомняме, в парламента се наложи предложението на ГЕРБ за размразяване на работата по АЕЦ "Белене", като проектът трябва да е на пазарен принцип и без държавни гаранции, но със стратегически инвеститор.

Мораториумът върху строежа на втората ядрена централа беше наложен по време на първия кабинет "Борисов" през 2012 г., а бе отменен от третия кабинет - също "Борисов", но през 2018 г.

Темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха доклад по поръчка на БЕХ за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

На 31 октомври изтече срокът за процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене".

АЕЦ Белене - деветстепенно изискано меню за 10 милиарда евро
Обновена

АЕЦ Белене - деветстепенно изискано меню за 10 милиарда евро

Тупаме топката, смята социалистът Жельо Бойчев

Въпроси от посланици на ЕС имало и по отношение цените на електроенергията на борсата.

На въпрос как Петкова обяснява поскъпването на тока от последните седмици и какви мерки взима правителството, за да ограничи негативите от този факт, министърът разясни, че покачване на цените се наблюдава в цяла Европа и то е свързано главно с повишените цени на въглеродните емисии - от 8 евро/тон в началото на 2018 г. до 25 евро/тон в края на годината.

По думите на Петкова битовите потребители и малкият бизнес все още купуват електроенергията си от регулирания пазар, където цените се определят от КЕВР.

Държавата стабилизира енергийната борса с допълнителни количества

Държавата стабилизира енергийната борса с допълнителни количества

Работи се по пазарно енергийно обединение със страни от Югоизточна Европа

За да се ограничи поскъпването, след множество дискусии по темата с всички заинтересовани страни, правителството реши държавните енергийни компании АЕЦ Козлодуй ЕАД, ТЕЦ"Марица-изток 2" ЕАД и "Национална електрическа компания" ЕАД да предлагат допълнителни количества електроенергия на борсата.

Този ангажимент понастоящем се изпълнява и през последните дни ценовите равнища на търгуваната на борсата електроенергия са стабилизирани, обясни Петкова.