Юни 2018 г.- след години спорове - Да бъде или да не бъде - днес май почти всички искат АЕЦ "Белене". Поне такъв дух витае в енергийната комисия.

Колко милиарда още за 30-годишен руски ядрен самовар, питат протестиращи срещу АЕЦ "Белене"
Обновена

Колко милиарда още за 30-годишен руски ядрен самовар, питат протестиращи срещу АЕЦ "Белене"

"АЕЦ Белене - made in China - реактор сделан в СССР"

Няма как да разчитаме на инвеститорски интерес за "Белене", ако кабинетът не отмени решението си, с което е прекратило реализацията на проекта, обяви ресорният министър Теменужка Петкова. С това решение, което ще бъде взето сега, на практика се отваря вратата на това да се даде възможност за реализация на проекта, посочи Петкова, убедена, че НС ще отмени наложения през 2012 г. мораториум.

Патриотите виждат подкрепа за АЕЦ Белене от страна на ГЕРБ и БСП. Трябва да имаме яснота какви инвеститори и предложения има и Народното събрание да вземе ново решение със съответните параметри, които сегашната ситуация изисква, смята Искрен Веселинов. ОП застават зад предложението на герберите централата да се строи на пазарен принцип.

Йотова е убедена, че АЕЦ "Белене" е сигурно решение

Йотова е убедена, че АЕЦ "Белене" е сигурно решение

За енергийната сигурност на България

Трябва да намерим най-оптималният вариант по какъв начин проектът "Белене" да бъде реализиран, така че да не бъде за сметка на потребителите, подчерта Александър Ненков от ГЕРБ.

Левицата обаче не вярва, че управляващите са искрени в желанието си за новата централа. Имам съмнения за действия от страна на ГЕРБ, които са всичко друго, но не и желание да се търсят варианти за реализацията на проекта, изтъкна Жельо Бойчев. Как чета проекта за решение от вашите колеги - чета го като липса на доверие, за да не казвам думата, че по-скоро вие сте саботирани в желанието си и в намерението си, обърна се социалистът към министър Петкова. Левицата иска отмяна на решението от 2012 г. за мораториум. За ГЕРБ това не е наложително.

Работодателите допълват условията на МЕ за АЕЦ "Белене"

Работодателите допълват условията на МЕ за АЕЦ "Белене"

Още три условия за възлови, а и са нужни допълнителни гаранции

Решението от 2012 г. спира проекта, категоричен е Бойчев. Проектът няма да види бял свят, скептичен е и Рамадан Аталай. Без яснота се започва нов проект със стари кърпежи, по думите му. Няма да се осъществи този проект, защото не сме готови, категоричен е той. ДПС не е съгласно с проекта.

В крайна сметка мина идеята на ГЕРБ Теменужка Петкова да възобнови дейностите по реализацията на централата.

Припомняме, днес четирите организации от АОБР с отворено писмо до Народното събрание заявиха, че не са доволни от това, че министър Петкова огласява само две изисквания за осъществяване на проекта АЕЦ "Белене" при "пазарни условия" - да няма държавни гаранции по осъществяването на проекта и да няма дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия. Те излязоха с допълнителни условия и предложение за схема.

Работодателските организации предупреждават и че в публичното пространство се разпространява информация, която не отговаря на истината - за цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Белене", за обема на бъдещото електропотребление, както и за липсата на алтернативи.

мораториумът върху строителство на АЕЦ "Белене" бе въведен от Народното събрание през 2012 г. с мнозинството на ГЕРБ през 2012 г. Преди дни обаче лично премиерът Бойко Борисов се изказа в посока той да отпадне, а и министър Теменужка Петкова лансира проекта в рамките на участието си в международния форум "Атомекспо".

В началото на март месец тази година Народното събрание поръча на Министерството на енергетиката да изготви предложение за бъдещето на АЕЦ "Белене" и какво ще е бъдещето на пасивите и активите на проекта.

Припомняме, темата за проекта АЕЦ "Белене" стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

Въпреки че в публичното пространство продължава да се говори преди всичко за или против проекта "Белене", акцент в дейността и думите на министър Теменужка Петкова в последните месеци е проблемът с оборудването на ядрената централа, което е изготвено от Русия по договор и на което Българската държава е реален собственик.

Според Теменужка Петкова не се изключва възможността и Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени. През октомври миналата година премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания "Росатом".

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.