Иван Костов разкритикува остро доклада на Българската академия на науките за проекта АЕЦ "Белене".

Бившият премиер участва в дискусия в Народното събрание за осъществимостта на ядрената централа, съобщи БТА. Костов прочете становище на Център за анализи и управление на рискове към Нов български университет, на който е ръководител. Според Костов не трябва да се вземат предвид изводите от доклада на БАН.

Иван Костов: "Белене" е политически проект без икономическа целесъобразност

Иван Костов: "Белене" е политически проект без икономическа целесъобразност

Отново да се доказва пред ЕК…

Той бе категоричен, че не съществува нито вътрешно търсене, нито значим експортен потенциал, който да оправдае изграждането на нова ядрена централа. От друга страна цените на алтернативните източници на генерация, на микса и борсовите цени, правят този проект нежизнеспособен дори при оптимистичните оценки от доклада на БАН.

По думите му в доклада на БАН липсва завършеност, оценка на риска, на сценариите и техните комбинации, което създава основа за недопустими спекулации при изводите.

АЕЦ "Белене" би струвала над €8 млрд., според доклада на БАН

АЕЦ "Белене" би струвала над €8 млрд., според доклада на БАН

Инвестициите биха се върнали, ако цената на тока е €70-80 на мегаватчас

"Аргументите за заключенията се извличат от бройките комбинации, а не от тяхната реалистичност", добави Иван Костов. Според становището на Центъра за анализи и управление на риска вероятността да се осъществят голяма част от сценариите, посочени в доклада на БАН, е много ниска.

Иван Костов разкритикува направените прогнози като нереалистични и като такива той посочи прогнозите за броя на населението, увеличаването на полезната жилищната площ, както и за ръста на брутния вътрешен продукт, където има завишаване с между 4,2 и 4,4 п.п. спрямо очакванията на Европейската комисия. Учените пренебрегват и появата на поне две икономически кризи до 2040 година, каза още бившият премиер.

Трайчо Трайков сравни АЕЦ "Белене" с КТБ

Трайчо Трайков сравни АЕЦ "Белене" с КТБ

От АЕЦ "Белене" продължават да се дърпат милиарди