Ако Народното събрание даде мандат, процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене" може да стартира до края на годината. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е в руския град Сочи в рамките на участието си в международния форум "Атомекспо".

Министър Петкова припомни, че стремежът на правителството е да реализира по възможно най-добрия начин активите по проекта. Тя потвърди, че целта е проектът да се осъществи на пазарен принцип, без предоставяне на държавни гаранции и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената енергия.

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене"

Борисов настоява за отмяна на мораториума върху строежа на АЕЦ "Белене"

Мораториумът беше въведен през 2012 г. именно от ГЕРБ

Докладът за оползотворяване на активите на АЕЦ "Белене", възложен от Народното събрание на Министерството на енергетиката, ще бъде готов до дни, съобщи още Петкова.

По думите ѝ правителството се стреми да използва всички предимства по проекта, така че да се намери стратегически инвеститор с цел максимална защита на националните интереси.

По сметките на правителството в проекта АЕЦ "Белене" вече са вложени 3 млрд. лв. средства на българските данъкоплатци, платеното е и е доставено оборудване, проектът е нотифициран от Европейската комисия, а площадката е лицензирана.

Китай потвърди интереса си към проекта „Белене“

Китай потвърди интереса си към проекта „Белене“

Оборудването се съхранява съгласно инструкциите

В хода на форума Петкова се срещна с президента на френската ядрена компания "Фраматом" Бернард Фонтана. От френската ядрена компания са потвърдили интереса си за сътрудничество с България в сферата на ядрената енергетика.

Петкова запозна французина с развитието на проекта "Белене" и заяви, че ще се радва, ако компания като "Фраматом" участва в подобна процедура. От своя страна Фонтана заяви, че компанията "Фраматом" проявява интерес и следи развитието на проекта. "Това е добра възможност да засилим сътрудничеството си с друга европейска държава", заяви още той.

БАН пусна докладите за АЕЦ "Белене"

БАН пусна докладите за АЕЦ "Белене"

Заличена е поверителна и/или чувствителна информация, предоставена на изпълнителя от трети страни