Българската академия на науките - БАН публикува Междинен доклад 1 и Междинен доклад 2 по сключения с "БЕХ" ЕАД договор за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката).

Докладите се публикуват със съгласието на "Български Енергиен Холдинг" ЕАД, като е заличена информация, която представлява поверителна и/или чувствителна информация за дружествата от БЕХ група. Заличена е и поверителна и/или чувствителна информация, предоставена на изпълнителя от трети страни.

БЕХ разреши да се публикува докладът за АЕЦ "Белене"

БЕХ разреши да се публикува докладът за АЕЦ "Белене"

Имат условие да се запази определена информация за дружествата на БЕХ

Припомняме на 5 декември 2017 г., от Българския енергиен холдинг решиха да разсекретят доклада на БАН за АЕЦ "Белене". Решението на Съвета на директорите е в отговор на постъпило искане от Българска академия на науките.

Припомняме от БАН призоваха Българския енергиен холдинг да разреши публикуването на доклада, тъй като по договор той е поръчителят. Призивът от БАН дойде след като изтече междинен доклад в публичното пространство, според който проектът на АЕЦ "Белене" е финансово нежизнеспособен. От там тръгнаха и спекулации, че властта и управляващите подлагат на натиск академията да обявят ползата от изграждането на проекта.

БАН защити доклада си за АЕЦ „Белене“

БАН защити доклада си за АЕЦ „Белене“

Иска разрешение от БЕХ да го публикува целия

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи.

След това пет партии поискаха от енергийния министър Теменужка Петкова да публикува доклада на БАН.

БАН с доклада си чертае червената линия за АЕЦ „Белене“

БАН с доклада си чертае червената линия за АЕЦ „Белене“

Теменужка Петкова иска разрешение на БЕХ за публичност