От Българския енергиен холдинг решиха да разсекретят доклада на БАН за АЕЦ "Белене", гласи съобщение на страницата на БЕХ.

Решението на Съвета на директорите е в отговор на постъпило искане от Българска академия на науките (БАН).

АЕЦ "Белене" с държавна подкрепа от доклада на БАН разчете Трайков

АЕЦ "Белене" с държавна подкрепа от доклада на БАН разчете Трайков

Еленко Божков видя и някои окуражаващи констатации

От БЕХ дават съгласието си БАН да публикува на своята интернет страницата предадените материали по сключения между БЕХ ЕАД и БАН договор за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката (с фокус върху електроенергетиката).

Условието за публикуване на документите е - при съобразяване с поверителността на определена информация, касаеща дружествата от БЕХ група.

БАН защити доклада си за АЕЦ „Белене“

БАН защити доклада си за АЕЦ „Белене“

Иска разрешение от БЕХ да го публикува целия

Припомняме, вчера от БАН призоваха Българския енергиен холдинг да разреши публикуването на доклада, тъй като по договор той е поръчителят. Призивът от БАН дойде след като изтече междинен доклад в публичното пространство, според който проектът на АЕЦ "Белене" е финансово нежизнеспособен. От там тръгнаха и спекулации, че властта и управляващите подлагат на натиск академията да обяват ползата от изграждането на проекта. Вчера проф. Александър Тасев увери, че натиск не е оказван.

БАН с доклада си чертае червената линия за АЕЦ „Белене“

БАН с доклада си чертае червената линия за АЕЦ „Белене“

Теменужка Петкова иска разрешение на БЕХ за публичност

На 16 ноември т.г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи.

След това пет партии поискаха от енергийния министър Теменужка Петкова да публикува доклада на БАН.