При определени параметри АЕЦ "Белене" може да бъде жизнеспособен проект. Това заяви пред bTV бившият енергиен министър Трайчо Трайков по повод доклада на Българската академия на науките (БАН) за АЕЦ "Белене".

БАН защити доклада си за АЕЦ „Белене“

БАН защити доклада си за АЕЦ „Белене“

Иска разрешение от БЕХ да го публикува целия

Според Трайков в междинния доклад на БАН са допуснати доста песимистични сценарии. По думите му има голяма вероятност тези допускания да не се случат, което ще направи шансовете на проекта по-големи.
Според бившия министър на енергетиката докладът на БАН показва, че проектът няма да бъде жизнеспособен за частен инвеститор, но би могъл да се осъществи с държавна подкрепа.

За Трайков АЕЦ "Белене" е един нежизнеспособен проект

За Трайков АЕЦ "Белене" е един нежизнеспособен проект

Доста превратно отразяване се получи на темата АЕЦ "Белене", смята бившият министър на икономиката

Според Трайков е важно какви входни данни относно развитието на икономиката и енергетиката у нас са вкарани в доклада на БАН.

По думите на Трайков хората, които симпатизират на проекта, са два типа - или не разбират много или са финансово мотивирани. "Не обвинявам, но имам претенции към хората, които разбират и са в позиция да взимат решения. Дори условията, приети за сигурни, са почти невъзможни да се постигнат", обясни отново Трайков по повод предвидените в доклада негативни условия и сценарии.

Оборудването за АЕЦ "Белене" ръждясва, предупреди Румен Овчаров

Оборудването за АЕЦ "Белене" ръждясва, предупреди Румен Овчаров

Делян Добрев манипулирал данни за нуждата от повече електроблокове у нас

Бившият член на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) Еленко Божков също коментира темата за втора ядрена централа у нас и ползите и рисковете от такъв проект. Според Божков в доклада на БАН за АЕЦ "Белене" се забелязват и някои окуражаващи констатации. Според него нещата далеч не изглеждат толкова лоши.

Божков посочи и че проектът категорично е жизнеспособен. След реализирането на проекта у нас ще се плаща сравнително ниска електроенергия според изчисленията на енергийния експерт.

Проектът АЕЦ "Белене" е неефективен и е риск за националната ни сигурност

Проектът АЕЦ "Белене" е неефективен и е риск за националната ни сигурност

Площадката е на сеизмологично опасно място, припомнят извънпарламентарни сили