Пет извънпарламентарни сили припомнят, че проектът АЕЦ "Белене" е неефективен. Те предупреждават, че е възможно от ГЕРБ и от БСП да готвят рестарт на изграждането на атомната електроцентрала.
Това е официалната позиция на ПП "Движение Да България", ДСБ / Нова Република, ПП "Зелените", ПП "Български земеделски народен съюз" и ПП "ДЕОС" относно АЕЦ "Белене", информираха от пресцентровете им.

Мегаломанският проект "Белене" ще се плаща от данъкоплатците. Правителството ги предава за последен път, се казва в позицията.

Оборудването за АЕЦ "Белене" ръждясва, предупреди Румен Овчаров

Оборудването за АЕЦ "Белене" ръждясва, предупреди Румен Овчаров

Делян Добрев манипулирал данни за нуждата от повече електроблокове у нас

Според тях, от енергийното министерство открито говорят за нов договор с Русия за АЕЦ "Белене" и за привличане на руската страна като инвеститор.

От партиите представят мотивите си, че АЕЦ "Белене" е неефективен проект и риск за националната сигурност.

Те припомнят, че площадката е на сеизмологично опасно място. Това е причината в доклад на БАН от 1989-1990 г. да се противопоставят на възможността за построяване на ядрена централа. Съществуващата централа е на сеизмологично по-устойчиво място. Разликата е една степен по скалата на Рихтер.

От петте партии уточняват, че българският данъкоплатец вече плати близо 3 млрд. лв. за експеримента "Белене". Към момента не е ясно каква част от оборудването е доставена и каква е въобще изработена.

Третият мотив в писмото на извънпарламентарните партии е, че по проекта вече са платени огромни разходи за консултанти. Изглежда, че това е основната мотивация за продължаване - нови огромни консултантски разходи.

Подписваме с Русия да ни пази оборудването за АЕЦ "Белене", но не знаем цената
Обновена

Подписваме с Русия да ни пази оборудването за АЕЦ "Белене", но не знаем цената

Проверяват централите за т. нар. "студен резерв"

Политическите формации припомнят, че от 2009 г. ДАНС и прокуратурата разследват този проект. "За съжаление досега стигнаха само до обвинения за злоупотреба със 77 млн евро. към двама главни изпълнителни директори на НЕК (Любомир Велков и Мардик Папазян ) и бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров.
На фона на източените от държавния бюджет досега 2,389 млрд. лв. това е имитация на разследване и позволява продължаване на ограбването с проекта за строеж на АЕЦ "Белене", се казва в позицията на политическите формации.

Липсва сериозен анализ, който да показва бъдещ недостиг на електроенергия, пишат от партиите. В периода 2016 -2017 г. България използва около 50-60% от инсталираните мощности, с изключение на моментите на пиково потребление през най-студените и най-топлите дни, припомнят авторите на позицията. Те припомнят и опроверганото очакване за поскъпване на цената на електроенергията.

България е една от страните в ЕС с най ниска енергийна ефективност и това създава огромен потенциал за икономия на електроенергия и при производството, и при преноса, и при потреблението, припомнят от извънпарламентарните партии.

До края на септември оборудването за АЕЦ "Белене" ще бъде тук

До края на септември оборудването за АЕЦ "Белене" ще бъде тук

Теменужка Петкова: Няма право на повече грешки с този проект

Според различни анализи, крайната цена на АЕЦ "Белене" вероятно ще надмине 20 млрд. лева. Това ще направи произвеждания ток абсолютно неконкурентен, при рационални допускания, мотивират се от политическите партии.

От петте формации припомнят, че въпросът за съхранение на ядрените отпадъци не е разрешен. Нито една българска община не е дала съгласието си на нейна територия да се съхранява подобен опасен отпадък. Без разрешаването на този въпрос е несериозно дори да се говори за строителството на нова ядрена централа, припомнят от партиите.

Търсим стратегически частен инвеститор за АЕЦ "Белене"

Търсим стратегически частен инвеститор за АЕЦ "Белене"

Борисов се срещна с министъра на енергетиката на Русия Александър Новак

При положение, че България не се нуждае от големи производствени мощности за вътрешно потребление, то решението да се строи АЕЦ, за да се захранват чужди икономики в региона за сметка на българите е категорично против националния ни интерес, мотивират се срещу евентуалното възстановяване на проекта АЕЦ "Белене" от петте партии.

България няма нужда от ужасно скъпи мегаломански мощности, а от децентрализация на енергийното производство, чрез гъвкави енергийни решения, пишат от четирите партии ПП "Движение Да България", ПП "Зелените", ПП "Български земеделски народен съюз" и ПП "ДЕОС" и коалиция ДСБ / Нова Република.