България продължава да търси стратегически частен инвеститор за АЕЦ "Белене". Това стана ясно по време на срещата на премиера Борисов с министъра на енергетиката на Руската федерация Александър Новак в рамките на Световния петролен конгрес, който се провежда в Истанбул.

Борисов и Новак обсъдиха постигнатия прогрес в отношенията между България и Русия в сектора енергетика. Според Борисов двете страни могат да продължат да обсъждат възможностите за ползотворно сътрудничество, след като миналата година с общи усилия беше разрешен казусът с арбитражното решение за АЕЦ "Белене".

Петкова обсъди с "Росатом" реализацията на оборудването на АЕЦ "Белене"

Петкова обсъди с "Росатом" реализацията на оборудването на АЕЦ "Белене"

При липса на инвеститор, част от оборудването може да се реализира на площадката на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Относно АЕЦ "Козлодуй" Борисов изрази увереност за успешното завършване на дейностите по удължаване живота на 5 и 6 блок на ядрената централа.

Премиерът обърна и специално внимание на инвестициите, направени в газопреносната система у нас. Той наблегна на концепцията за изграждане на европейски газоразпределителен център на територията на България като част от енергийната сигурност в региона на Централна и Югоизточна Европа.

 Йълдъръм и Борисов поговориха за енергетика

Йълдъръм и Борисов поговориха за енергетика

Планират изграждането на междусистемна газова връзка

Двамата коментираха и Пътната карта, която беше подписана в началото на юни тази година от българския енергиен министър Теменужка Петкова и председателя на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Съгласно картата страните ще разгледат възможността за разширяване на газопреносната инфраструктура на територията на България при отчитане на правилата на ЕС.