"Газпром" и Министерство на енергетиката на България се договориха да проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура в републиката.

Днес, в рамките на Петербургския международен икономически форум — 2017 се проведе работна среща на Председателя на Управителния съвет на ПАО "Газпром" Алексей Милер с Министъра на енергетиката на Република България Теменужка Петкова.

Страните обсъдиха перспективите за развитие на сътрудничеството в газовата сфера. Отбелязан е ежегоден ръст на експортните количества руски газ за България, считано от 2013 година. Положителната динамика се запазва и през 2017 година. От 1 януари до 31 май обемът на доставките е нараснал с 14,5%, в сравнение с първите пет месеца на 2016 година. Отбелязано е ползотворното сътрудничество между "Булгартрансгаз" ЕАД и ПАО "Газпром" по отношение на транзита на природен газ през България за трети страни.

Макаров поговори с Петкова за бъдещето на АЕЦ "Белене"

Макаров поговори с Петкова за бъдещето на АЕЦ "Белене"

На дневет ред е и двустранното сътрудничество за доставки и транзит на природен газ

По време на срещата, особено внимание бе отделено на въпросите по организацията на доставките на природен газ за България в дългосрочна перспектива. Алексей Милер информира Теменужка Петкова за изпълнението на проекта "Турски поток" и изрази увереност, че създаването на нови мощности за пренос на газ през акваторията на Черно море ще допринесе в значителна степен за повишаване сигурността на доставките на природен газ за потребителите от Южна и Югоизточна Европа, в това число и за България. Министър Петкова го информира за развитието и инвестициите в газопреносната система на България, както и за концепцията за газоразпределителен център.

След срещата, Алексей Милер и Теменужка Петкова подписаха Пътна карта, съгласно която страните ще проучат въпроса за развитие на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на правилата на ЕС.