Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров. Обсъдено бе задълбочаването на двустранните отношения, по-специално в сферата на енергетиката.

Посланик Макаров и министър Петкова дискутират бъдещето на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Петкова информира, че до края на месец септември се очаква (отново) Българската академия на науките да изработи технико-икономически и правен анализ във връзка с необходимостта от изграждане на нова ядрена мощност у нас. Министър Петкова благодари за отправената покана за IX-я Международен форум "Атомекспо", Москва, на който биха могли да се обсъдят по-нататъшните отношения между България и Русия в сферата на ядрената енергетика.

Росатом си иска парите за Белене до края на годината

Росатом си иска парите за Белене до края на годината

Плащанията ще се извършат на базата на подписано споразумение

Дискутирано бе и двустранното сътрудничество между страните, свързано с доставките и транзита на природен газ.

През есента предстои да се проведе шестнадесетото заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Председател от българска страна ще бъде енергийният министър Теменужка Петкова.

В рамките на ресорните съвместни работни групи преди това ще бъдат обсъдени всички теми от взаимен интерес и за двете страни. По думите на министър Петкова провеждането на заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество ще предостави нови възможности за развитие на двустранните отношения.

Припомняме, че Индустриалната търговска банка на Китай проявява интерес към финансирането на търговски проект за изграждане на АЕЦ "Белене".

И китайска банка се интересува от проекта АЕЦ "Белене"

И китайска банка се интересува от проекта АЕЦ "Белене"

Индустриалната търговска банка на Китай

В края на миналата година и вторият реактор на АЕЦ "Белене" вече беше готов на 100%. През втората седмица на ноември в Ижорските заводи е направена студената сглобка на корпуса на втория реактор. Процедурата е един от заключителните етапи преди реакторът да бъде готов за транспортиране.