БАН ще даде своята експертиза за проекта "Белене". Това информира министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседанието на Министерски съвет по време, на което бе прието решение за рационалното използване на инфраструктурата и площадката на проекта АЕЦ "Белене" и оборудването с дълъг цикъл на производство, което НЕК миналата седмица плати на "Атомстойекспорт".

Теменужка Петкова обясни, че НЕК е собственик на това оборудване, а и освен това били налични всички лицензии за реализацията на проекта. "Ние смятаме, че трябва да бъдат предприети действия с цел рационалното им използване оттук нататък", заяви енергийният министър в оставка.

И китайска банка се интересува от проекта АЕЦ "Белене"

И китайска банка се интересува от проекта АЕЦ "Белене"

Индустриалната търговска банка на Китай

Така с решението на Министерски съвет, прието днес се възлага на министъра на енергетиката в срок до три месеца да организира възлагането и извършването на техникоикономически и правен анализ, който да е свързан с разглеждане на възможността за реализация на един такъв проект, но изцяло на пазарен принцип, без пряко или косвено участие на държавата, без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

Министър Петкова обясни, че наред с това, Министерски съвет изрично настоява да бъде разгледан вариантът, в който активите и пасивите в НЕК, които са свързани с този проект да бъдат обособени в отделно търговско дружество, което дружество да бъде приватизирано или да бъде стартирана процедура по приватизация в рамките на прозрачна процедура така, както предвижда Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

"Росатом" потвърди, че е получил парите за реактора на АЕЦ "Белене"

"Росатом" потвърди, че е получил парите за реактора на АЕЦ "Белене"

НЕК погасила дължимата сума

"С едно такова решение се защитават в максимална степен и публичният, и национален интерес, тъй като както знаете НЕК получи възмездна финансова помощ от бюджета, за да може да плати своето задължение, съгласно решението на Международния търговски арбитраж. Ако една такава сделка бъде реализирана успешно това означава, че НЕК ще генерира приход, който да й позволи да върне тази възмездна финансова помощ", коментира Петкова.

Тя информира, че с новоизбрания председател на БАН са имали възможност да обсъдят потенциалните възможности за сътрудничество между Министерство на енергетиката и БАН, което да бъде свързано именно с разработването на стратегия в областта на енергетиката и проектът АЕЦ "Белене".
По думите й една от най-важните и стоящи на дневен ред задачи е да бъде анализирана именно тази възможност и развитието на проекта в тези рамки - на пазарен принцип в сътрудничество с научния потенциал на БАН.

Темата АЕЦ "Белене" се вади предизборно, предупреждават анализатори от ЦИД

Темата АЕЦ "Белене" се вади предизборно, предупреждават анализатори от ЦИД

Няма централа, която да се изгражда без държавни инвестиции и гаранция

"Вчера имахме среща в МЕ с председателя на БАН и подобен анализ ще бъде възложен на БАН от БЕХ, принципал на НЕК, така че да имаме един наистина научно обоснован анализ. Каквото и решение да бъде взето, то да бъде взето на базата на научно обоснован доклад от страна на БАН", коментира Петкова.

Министърът в оставка коментира и състоялата се по-рано тази сутрин среща в МС между нея, премиера Борисов, вицепремиера Дончев с представители на Индустриалната търговска банка на Китай. От китайската банка са потвърдили интереса си към проекта "Белене" при условията на пазарен принцип и без държавни гаранции и дългосрочен договор да изкупуване на електрическа енергия.

По думите на Петкова това е една от най-големите банки не само в Китай, но и в света, а интересът към българския проект е "един добър сигнал".

И Русия може да купи проекта за АЕЦ "Белене"
Обновена

И Русия може да купи проекта за АЕЦ "Белене"

При препродажба или обратно изкупуване значение има цената, посочи Дончев

Според нея обаче един инвеститорски интерес може и следва да бъде проверен чрез провеждането на съответната процедура по реда на Закона за приватизация.
На въпрос дали тази китайска банка е готова да осигури пълна инвестиция, Петкова отговори: "Това, което предстои от тук нататък, е да се подготви един технико-икономически и правен анализ, който трябва да даде яснота първо за възможността по този начин да бъдат обособени активите и пасивите в проекта АЕЦ "Белене", което предполага да се направи преглед и оценка на тези активи. Едва когато имаме тази информация и тези данни, можем да говорим с някаква конкретика. На този етап нищо конкретно не можем да кажем".