Индустриалната търговска банка на Китай проявява интерес към финансирането на търговски проект за изграждане на АЕЦ "Белене".

Това съобщават от Министерски съвет след проведена среща с китайски представители. От българска страна в срещата участваха освен премиерът Борисов и вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

По време на срещата са представени условията на българското правителство за изграждане на АЕЦ "Белене" - реализация на проекта на пазарна основа, без инвестиции от страна на държавата и без договори за дългосрочно изкупуване на произведената електрическа енергия.

Представителите на индустриалната търговска банка на Китай са потвърдили готовността си за финансиране на проекта при тези условия.
Припомняме, в началото на миналата седмица от Министерски съвет съобщиха, че Китайската национална ядрена корпорация е проявила интерес към ядрения проект като на среща отново в МС са й представени същите условия. 

Китайската държавна компания се интересува от АЕЦ "Белене"

Китайската държавна компания се интересува от АЕЦ "Белене"

Корпорацията е наследник на китайското министерство на атомната енергетика

Това стана възможно след като НЕК ЕАД заплати на АО "Атомстройекспорт" сумата от 601 617 133 евро, присъдена за произведено оборудване по арбитражното дело между двете компании, а руската компания от своя страна се отказа от натрупаните след постановяване на арбитражното решение лихви.