Активизацията на темата за строителството на АЕЦ "Белене" е поредната пропагандна стъпка. Това каза за News.bg анализаторът Тодор Галев от Центъра за изследване на демокрацията в отговор на въпрос, свързан с обявения френски инвеститорски интерес по проекта.

Галев заяви, че проектът АЕЦ "Белене" е абсолютно същият като "Цанков камък". Той припомни, че и двата проекта са били и промотирани от един същ човек - бившият президент Георги Първанов, понастоящем лидер на АБВ.

Замразиха комисията по казуса АЕЦ "Белене"

Замразиха комисията по казуса АЕЦ "Белене"

Депутатите чакат прокуратурата да приключи разследването си

"Ако проверите в ЕСО на каква мощност функционира "Цанков камък", ще видите, че той функционира на около 10% от инсталирания си капацитет. Знаете колко беше похарчено. Сами си направете сметката за загубата при такава инвестиция, а при "Белене" инвестицията е още по-голяма", коментира още Галев, като допълни и че от пускането си в експлоатация "Цанков камък" не е минал 10% от инсталирания си капацитет. 

По думите му експертите, които не са проруски настроени, гледат на това анонсиране като на поредната пропагандна стъпка.

Две компании се интересуват от реакторите от проекта "Белене"

Две компании се интересуват от реакторите от проекта "Белене"

Министър Петкова увери, че се прави всичко възможно да се плати навреме

Галев коментира още, че в момента няма атомна електроцентрала в света, която да се изгражда без държавни инвестиции и без държавна гаранция, включително и тази във Великобритания. ""Хинкли Пойнт" се изгражда с държавна гаранция и публичне средства в една изцяло подчинена на принципите на свободния пазар икономика.

"Няма инвеститор в света, била тя "Електрисите дьо Франс" - ЕДФ - ако няма държавни гаранции", коментира Галев. По думите му причината затова е, че нито една мултинационална кампания не би могла, без да фалира, да покрие разходите по щетите, причинени при евентуална авария.

"Белене" е далаверата на хилядолетието, обяви Добрев и се отказа от имунитета си

"Белене" е далаверата на хилядолетието, обяви Добрев и се отказа от имунитета си

"Не съм виновен за нищо"

По думите му хората, които обявяват колко изгодна е АЕЦ "Белене", как тя ще има изключително ниска цена на тока, произведен от нея, не представят формулата за изчисление на тази цена.

Галев бе категоричен, че няма как при последно обявена цена на инвестицията в размер на 10 млрд. лв. в "Белене" цената на електроенергията да не е три пъти по-скъпа от тази, произведена от АЕЦ "Козлодуй".

"Има си стандартни формули за калкулиране на цената при възвръщаемост на инвестициите в рамките на 30 години, примерно какъвто е стандартът за атомни електроцентрали и всеки, който знае тази формулира може да калкулира и да види, че тя ще е три пъти по-скъпа от сегашната цена на АЕЦ "Козлодуй", изтъкна Галев в подкрепа на тезата си.

Той призова този, който изтъква изгодата от строежа на "Белене", да покаже формулата, с която е калкулирал цената.
"Това бе съобщено от същият човек, който каза, че ЕДФ иска да инвестира като частен инвеститор", изтъкна Галев, визирайки изказванията на бившия министър на икономиката Румен Овчаров, който понастоящем е обвиняем за безстопанственост по делото АЕЦ "Белене".
Според анализатора нито аргументът, че ЕДФ би искала да инвестира като частен инвеститор без държавна гаранция, е реалистичен, нито аргументът, че цената на тока от бъдещия енергиен проект ще бъде по-ниска, би могъл да издържи.

"Заради чисто популистки и предизборни цели ще има заиграване с темата за АЕЦ "Белене"", коментира още анализаторът. Галев бе категоричен, че трябва да платим тези още близо два милиарда и да забравим за АЕЦ "Белене".