Замразяват комисията за АЕЦ "Белене" в Народното събрание. Това решиха депутатите в комисията на заседанието.

Припомняме, първото заседание на комисията протече при закрити врата, като тогава председателят й Валери Симеонов определи работата на прокуратурата като "изстрели извън мишената".

Комисията взе решение за замразяване на своята дейност с оглед на това, че всички материали са в прокуратурата, всички свързани лица ще бъдат привикани там, обясни председателят Валери Симеонов. Поради тази причина заседанията и работата на комисията се обезсмислят.

Днес депутатите говорели и за политическата обстановка, която също обезсмисля съществуването на тази комисия.

Исканото замразяване ще е до приключване работата на прокуратурата по казуса за АЕЦ "Белене".
Когото и да извикат за изслушване в комисията, той щял да отказва заради прокурорската проверка.

Следващата седмица комисията ще гласува предложението си за замразяване, което после трябва да мине през пленарна зала. Това трябвало да е факт до края на работата на това Народно събрание.

Народното събрание създаде временна анкетна комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, довели до възникването на огромни задължения за българската страна по проекта "Белене". Депутатите подкрепиха създаването на комисията със 115 гласа "за" и 35 против на 18 октомври. Периодът на разследване трябваше да обхване периода от края на 2006 г. до септември 2016 г.

Създаването на комисията стана ден след като Софийската градска прокуратура привлече като обвиняеми двамата бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) Любомир Велков и Мардик Папазян. Последваха обвинения и спрямо бивши министри - Петър Димитров, Румен Овчаров и Делян Добрев.