Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров си тръгна обвиняем за АЕЦ "Белене" от столичното следствие.

"Аз съм доволен от обвинението. След толкова ровене и политически натиск от г-н премиера Бойко Методиев Борисов в крайна сметка обвинението ми е за това, че съм допуснал да бъде подписано първото споразумение за "Белене" с "Атомстройекспорт" за 193 млн. евро", коментира Овчаров.

Бившият енергиен министър от времето на Тройната коалиция подчерта, че това е основното споразумение и то е подписано през ноември 2006 г. в изпълнение на две министерски постановления и международно проведен търг.

Румен Овчаров се появи за разпита в следствието

Румен Овчаров се появи за разпита в следствието

Очаква се да му бъдат повдигнати обвинения заради АЕЦ "Белене"

Припомняме, обвинени за АЕЦ "Белене" вече са бившият министър на икономиката и енергетиката от тройната коалиция Петър Димитров, бившият енергиен министър Делян Добрев от първия кабинет "Борисов", както и бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян.

Петър Димитров е обвиняем за неизгодната продажба на стария реактор на АЕЦ "Белене" на "Атомстройекспорт" през 2007 година от времето, когато беше ресорен министър. Според прокуратурата с тази сделка били нанесени над 77 млн. щети на НЕК. Обвинението срещу него е за безстопанственост, а Димитров е с мярка за неотклонение "подписка" и забрана да напуска страната без разрешение на прокурора.

Според обвинението Петър Димитров умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян - бивши директори на НЕК.

Издирват виновниците за „Белене”
Обновена

Издирват виновниците за „Белене”

Председател на депутатската комисия ще е Валери Симеонов

Двамата бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания пък са обвинени за сключване на неизгодната сделка от 77 172 475 евро - "Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ "Белене" с "АТОМСТРОЙЕКСПОРТ", като са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора.

Делян Добрев е с обвинение за умишлена безстопанственост, тъй като не е предприел никакви действия за прекратяване на плащанията към "Парсънс от което е настъпила щета в големи размери - 4,5 млн. евро.

Българската правосъдна система работи така, че на кого ще се повдигат обвинения научава първо Американското посолство. Този свой извод Овчаров направи, тъй като така разбрал, че има "някакъв проблем" около АЕЦ "Белене".

Той подал документи за виза за САЩ, явил се на интервю на 7 ноември. След това обаче му се обадили от консулския отдел и на развален български му казали, че не могат да му издадат виза, защото има "някакъв проблем около Белене".

"Една седмица по-късно аз разбирам какъв е проблемът около Белене", заяви Овчаров. По думите му ако за подписано споразумение от министър трябва да се носи отговорност, тук трябва да има опашка от министри, коментира той пред следствието. Според бившия енергиен министър щетата е настъпила не, защото е подписан документът, а защото Борисов е спрял договора.

"Белене" е далаверата на хилядолетието, обяви Добрев и се отказа от имунитета си

"Белене" е далаверата на хилядолетието, обяви Добрев и се отказа от имунитета си

"Не съм виновен за нищо"

Запитан къде са отишли въпросните пари, Румен Овчаров изтъкна: "Ако си направите труда да проверите, ще разберете".

По повод осъждането на България от Арбитражния съд, той подчерта, че когато се спира проект, това трябва да става според правилата и според договора. "А не да си мислиш, че си Господ Бог, който като каже "А", всички нататък казват азбуката до края".

Адвокат Васил Василев, който придружи клиента си до следствието, коментира пред медиите, че обвинението няма нищо общо с правото. По думите на юриста прокуратурата отдавна е отказала да се занимава със закона.

Росатом си иска парите за Белене до края на годината

Росатом си иска парите за Белене до края на годината

Плащанията ще се извършат на базата на подписано споразумение

Адвокат Василев и Румен Овчаров са направили искане за незабавно прекратяване на делото, защото деянието според тях е несъставомерно. По делото няма никакви материали, които да касаят този договор, поясни адвокатът и допълни, че не им е било показано нищо, свързано с изпълнението на договора.

"Прокуратурата иска да държи някой обвинен и две години, колкото е срокът, в който можем да поискаме внасяне на делото в съда, да има обвинения срещу г-н Овчаров, а те да не правят нищо", изтъква адвокат Василев.

Чрез медиите той се обърна с молба към главния прокурор Сотир Цацаров за незабавно внасяне на обвинението на Овчаров в съда.
"Надявам се, че ако бъде внесено утре, до Нова година ще имаме оправдателна присъда", коментира Василев. Той уточни, че не вярва това да се случи, защото искането му е свързано със законност, а такава според него липсва.

Овчаров прати Петкова да търси битак за реактори

Овчаров прати Петкова да търси битак за реактори

Не се притеснява от прокуратурата

Адвокатът също е на мнение, че този, който прекратява работата по такъв проект е този, който осчетоводява загубата към момента на прекратяването му. По думите му това е направено от правителството на ГЕРБ, начело с Борисов, на 29 март 2012 г. "Ако бяха достатъчно разумни тази година някой щеше да се снима като режещ лентата на Белене", коментира Васил Василев, уточнявайки че тази година е бил пусковият срок.

Министър Петкова оневинява Делян Добрев
Обновена

Министър Петкова оневинява Делян Добрев

От държавното обвинение изтъкват

Адвокатът допълни, че реакторите, които бяха принудени да продадат на руската страна и за което е също толкова "нелепо" обвинението срещу Петър Димитров, работят благополучно от няколко години.

Всеки, който е решил да блокира този проект, е лицето причинило вредата за бюджета и за българския народ, заключи адвокат Василев.

От Софийската градска прокуратура разпространиха до медиите съобщение с подробности за повдигнатото на Овчаров обвинение. Той е обвинен в безстопанственост по делото "Белене".

Началното обвинение е за това, че в края на месец ноември 2006 г., в качеството си на министър на икономиката и енергетиката на Република България и принципал на държавното дружество "Национална електрическа компания" (НЕК) ЕАД не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Любомир Велков и на Мардик Папазян - изпълнителни директори на "НЕК" ЕАД. В резултат на това на 29 ноември 2006 г. е сключено споразумение с "Атомстройекспорт" АД за изграждането на АЕЦ "Белене".

От прокуратурата обясняват, че Овчаров е трябвало да осъществи контрол, тъй като това е регламентирано в Закона за енергетиката, Устройствения правилник на Министерството на икономиката и енергетиката и Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

Готвят още обвинения за "Белене", разпитаха и Теменужка Петкова

Готвят още обвинения за "Белене", разпитаха и Теменужка Петкова

На този етап в качеството на свидетел, обясни Румяна Арнаудова

Разследващите са установили, че споразумението е сключено в нарушение на Закона за обществените поръчки, преди да е избран инвеститор по проекта. Освен това не е бил сключен и основният договор за финансиране.

По силата на това споразумение изпълнителят "Атомстройекспорт" АД е бил ангажиран да извършва работа - идеен проект със степен на завършеност, издаване на разрешение за строеж, техническо задание за двата блока, извършване на дейности по провеждане на обществена поръчка за оборудване с дълъг цикъл на производство. Възнаграждението за тези дейности е в размер на 193 189 000 евро.

Впоследствие към това споразумение са сключени 14 допълнение и 1 договорно споразумение. Така и не се стигнало обаче до окончателен договор за инженеринг, доставка, строителство за проектиране, изграждане, и въвеждане в експлоатация на блокове 1 и 2 на АЕЦ "Белене".

Именно от това е последваща значителната щета за НЕК в размер на 193 189 000 евро.

От прокуратурата подчертават, че деянието е извършено умишлено и представлява особено тежък случай, тъй като последвалата щета е в особено големи размери. То обаче не съдържа признаците на по-тежко престъпление.

На Румен Овчаров е наложена мярка за неотклонение "подписка".

От държавното обвинение допълват, че разследването продължава.