Делян Добрев не е правил нито едно плащане към "Уорли Парсънс" докато е бил министър. Това увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на извънреден брифинг в Министерство на енергетиката.

Припомняме депутатът от ГЕРБ Делян Добрев днес се отказа от депутатския си имунитет, който бе поискан от главния прокурор Сотир Цацаров на база на събрани доказателства по разследването за АЕЦ "Белене". Обвиненията са именно за плащания към въпросната фирма.

"Белене" е далаверата на хилядолетието, обяви Добрев и се отказа от имунитета си

"Белене" е далаверата на хилядолетието, обяви Добрев и се отказа от имунитета си

"Не съм виновен за нищо"

От държавното обвинение изтъкват, че тогавашният министър в кабинета "Борисов 1" Делян Добрев е знаел това, но въпреки вменените му права и задължения не е предприел никакви действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично от него решение за спиране на строежа на Белене.

Цацаров поиска имунитета на Делян Добрев
Обновена

Цацаров поиска имунитета на Делян Добрев

Заради нанесена щета на НЕК за над 4,5 млн. лв.

"Министърът не е страна по договора между НЕК и "Уорли Парсънс", уточни министър Петкова. Тя изтъкна в същото време, че плащания към въпросната компания са били извършвани по времето на министър Драгомир Стойнев.

"Приветствам прокуратурата в това й начинание да разследва всичко", коментира още енергийният ни министър.

Министър Петкова направи изявлението след щателен преглед на документите на НЕК и БЕХ.

През юни 2012 НЕК е изпратила писмо до изпълнителния директор на БЕХ - Михаил Андонов, като това писмо е с копие до министър Делян Добрев и ресорния заместник-министър Евгения Харитонова. В него се посочва, че изпълнителният директор на БЕХ се уведомява от страна на НЕК за становище на адвокатите, които защитават интересите на НЕК в арбитража с "Атомстройекспорт ". Министър Петкова заяви, че действията са изцяло в правомощията на директора на БЕХ.

Министър Петкова опроверга твърденията, че Добрев е разпоредил плащания след спирането на проекта на 29-ти март 2012 г.

Относно твърденията за плащания към архитект инженера "Уорли Парсънс", Петкова уточни, че основният договор е сключен 2005 г. а през 2008 г. е направено ключово изменение, с което се дава правамощието на "Уорли Парсънс" договорът с нея да не може да бъде прекратяван едностранно. Това е подписано от бившите двама изпълнителни директори на НЕК - Велков и Папазян.

Освен това архитект инженера по проекта има и ангажимент към арбитражното дело - да осъществява техническия надзор по Закона за устройство на територията. Адвокатите на НЕК препоръчват да не се прекратяват договорите с "Уорли Парсънс", тъй като имали отношение към арбитража.

Министър Добрев е поискал преразглеждане на консултантския договор, с което са били намалени сумите, плащани от НЕК на месец. Това било вариант, в който да се ограничи дейността на "Уорли Парсънс", с който се договарят минимализирането на дейностите, като сумата , която месечно се е плащала на Уорли Парсън от 4,5 млн. евро става 890 млн. евро. Той е издал протоколно решение, с което на практика е предприел необходимите указания за спирането по проекта Белене, така че да бъде спазено решението на Министерски съвет.

Първото плащане, което било прихванато като цесия между НЕК и компания, изкупила дълговете й, е от 31 март 2013 г. в размер на 1 516 320 евро, след това на 24 юни 2013 г. е извършено плащане в размер на 1 566 864 евро и на 10-ти януари е извършено плащане само по ДДС от над 735 609 хил. евро. Всички тези плащания са прихванати - НЕК към Парсанс.

Никой не си мисли, че министърът на икономиката може да влезе в счетоводството, на която и да било компания и да гледа кой каква фактура издава на НЕК - това са фактите и документите, които МЕ е готово да предостави на всички компетентни органи, заяви министър Петкова.